Статистиката за смъртността сред професионалните спортисти в последните години е стряскаща. Занапред българските лекари ще работят по стандартите на ФИФА и УЕФА при критични случаи, застрашаващи живота на футболистите. Медиците участваха в семинар, организиран от европейската централа.

В последните 5 години в световен мащаб има повече от 40 смъртни случая на футболисти. Компетентната лекарска реакция може значително да намали трагичните случаи по време на мач или тренировка.

"Хубаво е да има уеднаквен стандарт за поведение и алгоритъм за работа на лекарите на терена. Точно по тази причина ние проведохме този курс за лекарите или медицинските представители от Първа лига.", заяви д-р Бисер Бочев.

"Обстановката, в която трябва да реагира един футболен доктор, е много различна от кабинетната. Примерно има 20–30 хиляди души на мача. Много скъпа стока, ако мога така да се изразя – са футболистите. Трябва да се реагира бързо, по адекватен начин. Паниката е голяма, на трибуните са роднините, играчите се струпват. Тук вече идва нуждата от абсолютна организация и предварителна подготовка.", добави д-р Михаил Илиев.