Владимир Дубов спечели първи медал за България от световното първенство по борба свободен стил в Будапеща. Във втория ден от надпреварата Дубов завоюва сребърно отличие в категория до 60 килограма.

Българският представител стартира с технически туш срещу индиеца Баржанг - 7:0, а след това победи и японеца Маеда с 9:5 и отказване на азиатеца в 5,05 мин. заради контузия. На четвъртфиналите той победи и състезаващия се за Румъния Иван Гуйдя с 8:1, брат Анатолий Гуйдя - бивш наш български национал, а сега вицепрезидент на Молдовската федерация по борба.

На полуфиналите Дубов победи с 5:0 монголеца Ексайкан и така си осигури медал.

В спора за титлата българинът обаче отстъпи на руснака Бехан Гойгереев. Дубов поведе с 2:0, но впоследствие допусна огромен обрат и след 10:2 за руснака бе сложен край на мача с технически туш.

Дубов започна по прекрасен начин схватката и напредна с 2:0 в точките още в самото начало, когато отби атака на руснака и успя да контрира, събаряйки го на тепиха. Последва преминаване в защита за българския национал, което доведе до предупреждение за пасивност и в последствие наказателна точка. Гойгереев, който е дебютант на световни финали се амбицира и изравни след 2:57 секунди на тепиха, а след прекъсването за почивка събори силово на четири пъти пъти Дубов, за да завърши със златен медал при категоричните 2:10 точки.

Другите български борци в днешния ден загубиха в първите си срещи. Николай Паслар (84 кг) падна от двукратния номер 1 в Европа и бронзов олимпийски медалист от Лондон 2012 Марсагашвили (Грузия) - 0:5, а Димитър Кумчев (120) бе спрян от румънеца Чинтуан - 0:3. Марсагашвили и Чинтаун след това не можаха да стигнат до финалите и не изтеглиха българите до репешажите за бронза.