България спечели злато на Световното студентско първенство по ски-ориентиране. На шампионата в руския град Тула, Станимир Беломъжев грабна титлата в спринта, като фишира за 10.56 мин. В един изключително оспорван финал българинът изпревари само с 5 секунди Юри Юзуковски от Беларус, трети на 20 секунди от шампиона финишира Томас Котрофи от Финландия.

Победата дава отлична възможност на Беломъжеев да дублира златото утре в преследването, когато ще стартира пръв със съответната преднина.

Станимир е трикратен европейски шампион и двукратен сребърен медалист от световни първенства. В момента е водач в световната ранглиста. Негов треньор е баща му Иван Беломъжев.

Другата наша представителка на Световното студентско първенство в Тула е завършилата на 18-о място в спринта Антоанета Дяксова.

 "Впечатляващ успех - за второ поредна година студентския спорт в България е със световни титли," коментира доц. Златко Джуров, председател на Асоциацията за университетски спорт в България АУС Академик. "С много трудности успяхме да осигурим пътуването на нашите състезатели за шампионата на планетата и ето, че си е заслужавало. Вярвам, че това ще бъде оценено от институциите, които отговарят за развитието на студентския спорт у нас. Надявам се и утре в преследването да имаме още поведи за радост," каза още Джуров.

Миналата зима България спечели две световни титли от Универсиадата - Сани Жекова в бордъркроса и Владимир Зографски в ски-скока.