Борислав Новачков поднесе първата голяма изненада на европейското първенство по борба свободен стил във Вантаа, (Финландия).

В първия кръг в категория до 65 кг националът спечели с 13:5 точки срещу олимпийския шампион от Лондон 2012 Тогрул Асгаров (Азербайджан). Съперникът му поведе с 4:0, но Новачков успя да направи обрат и да спечели категорично.

В следващия кръг българинът се наложи с 4:3 над румънеца Джордже Букур, пети от Евро 2012. На полуфиналите обаче той загуби с 3:6 от Сервет Джошкун (Турция), победител на турнира "Дан Колов" от 2012 година.

Така Новачков ще спори за бронза със словака Болотнюк, а за златото ще излязат Сервет Джошкун (Турция) срещу Магомед Курбаналиев (Русия).

Участието на Асгаров бе първо след игрите в Лондон.

Виктория Бобева също ще се бори за бронза, след като Ирина Нетреба (Азербайджан), от която загуби в първия кръг с 4:8 точки, достигна до финала в категория до 58 кг.

Нейна съперничка за отличието ще бъде Анастасия Хучок (Беларус), европейска шампионка от 2013 година. Титлата ще си оспорват Нетреба и рускинята Валерия Коблова.

Поражение претърпяха останалите двама български представители в първия ден на шампионата. Световната шампионка за девойки Елица Янкова (48 кг) загуби на старта от Фредрика Петерсон (Швеция) с 4:7 точки. На полуфинала скандинавката бе туширана и така българското участие приключи. За златото ще спорят Мария Стадник (Азербайджан) и Наталия Пулковска (Украйна).

В категория до 97 кг Любен Илиев започна с успех срещу Риза Йълдъръм (Турция) с 5:2 точки, но във втория кръг загуби от Николай Чебан (Молдова). Съпърникът му претърпя поражение в в следващия кръг и така участието на бронзовия медалист от Евро 2013 също приключи. Титлата ще си оспорват Хетаг Газюмов (Азербайджан) и Абдусалам Гадисов (Русия).