Рекордно нисък брой спортисти ще изпрати България на летните олимпийски игри в Токио. Днес Българският олимпийски комитет (БОК) утвърди състава ни за японската столица и след края на сроковете за спечелването на квоти става ясно, че страната ни ще бъде представена от 42 атлети в 14 спорта.

За последно по-малко спортисти са представяли България на Игрите в Берлин през 1936 г. Тогава на най-голямата спортна сцена сме имали само 25 олимпийци.

Тенденцията показва, че от Игрите в Атина през 2004 г., на всеки следващ форум България има все по-малко представители. В гръцката столица те са 95, в Пекин през 2008-а са 72. В Лондон родните атлети наброяваха 63-а, а в Рио - 51.

За справка, при най-успешното ни участие - в Москва през 1980 г., имаме 271 представители. 

Снимка: Getty Images

Знаменосец на България ще бъде 49-годишната Мария Гроздева, която ще участва на олимпийски игри за седми път. Тя е най-успешният ни спортист на Игрите - има на своята сметка два златни (Сидни 2000 и Атина 2004) и три бронзови медала (Барселона 1992, Атланта 1996 и Атина 2004) в спортната стрелба. 

Гроздева ще е знаменосец за втори път след 2004 г. След това тази чест се падна на Петър Стойчев в Пекин 2008, Йордан Йовчев в Лондон 2012 и Ивет Лалова в Рио 2016.

В последния момент сме получили още две квоти в леката атлетика - на Инна Ефтимова (100 м) и Тихомир Иванов (скок височина).

Голямата ни звезда в спринта Ивет Лалова ще участва за пети път на олимпийски игри. Само още един наш лекоатлет е бил част от най-големия спортен форум пет пъти – двукратната европейска шампионка Светла Димитрова.

Снимка: Reuters

Същевременно е отнета квотата на Радослав Панталеев в бокса. Припомняме, че той получи виза за японската столица на олимпийския турнир в Париж заради точките, които събра с мястото си в ранглистата на кат. до 91 кг.

В Париж той стигна до 1/4-финалите и бе обявено, че се класира за Токио. Оказа се обаче, че първата победа на въпросната квалификация не е зачетена, тъй като съперникът му не се качи на ринга. 

Точно както в Рио, България ще изпрати трима боксьори - Станимира Петрова, Стойка Кръстева и Даниел Асенов.