Националният отбор на България по баскетбол допусна седмо поражение в световните квалификации, в които вече играе единствено за честта си. Крайното 60:104 срещу Русия пред собствена публика в “Арена Ботевград”, обаче, маркира най-тежката загуба на тима ни за последните 17 години.

На 23 ноември 2002 г., нашите губят от Литва със 72:117 като гости във Вилнюс, само с точка повече от погрома срещу руснаците тази вечер. По ирония на съдбата, националният селекционер Любомир Минчев е в състава и тогава, но като състезател. Тогава той отбелязва 17 точки, а повече от него има само Тодор Стойков (18). В този двубой Минчев вкарва 4/5 от тройката, което е повече от целия отбор на България тази вечер срещу Русия.

Снимка: fiba.basketball

Снимка: Lap.bg

Загубата от Сборная днес е и най-унизителната за българите от заставането му начело на представителния ни тим през пролетта на 2016-та.

Русия ни вкара 18 тройки от 31 опита - 58%. За сравнение, България има едва 3 успешни от 18 стрелби, което е под 17%. Гостите господстваха категорично и в подкошието с 42 борби срещу по-малко от половината - 19, за "лъвовете".

В този мач българите бяха без звездата си Александър Везенков, без Станимир Маринов, Дий Бост и контузените Цветомир Чернокожев и Станислав Ваклинов.

Снимка: Lap.bg

За "трикольорите" това бе седма загуба в световните квалификации, като те са с баланс 4-7. 

В последния кръг от група 11 България гостува на Босна и Херцеговина, докато Русия приема Финландия.

Снимка: fiba.basketball