За първи път в 9-годишната си история "Байк и рън за Чепън" се провежда през есента. Днес (17 октомври) на старта в Драгоман застават близо 400 ентусиасти, които ще мерят сили в планинско бягане и колоездене.

А тази година част от сумата, събрана от таксите за участие, ще бъде дарена за възстановяване на инфраструктурата на опожареното през януари Драгоманско блато - едно от 11-те световно значими орнитологично важни места в България. 

В началото на годината природната забележителност претърпя жесток пожар, който засегна, както растителността, така и изградените пътеки, направени за удобство на посетителите.

"Байк и рън за Чепън" трябваше да се проведе през пролетта на 2020 г., но надпреварата беше отменена заради пандемията от коронавирус и строгите мерки. Това позволи на организаторите да добавят две нови дистанции, живописно трасе за бегачите и обърната посока на бягане.

Снимка: Facebook

И тази година във фокуса е инициативата за намаляване на използването на пластмаса по време на надпреварата. Летата, която маркира маршрута на състезателите, е заменена със специален спрей. Всеки от участниците носи собствена бутилка, в която да налее вода, а номерата на колоездачите са закрепени с конопена връв.