Футболният клуб ЦСКА иска да построи нов стадион в Борисовата градина. Планът за управление на парка обаче, засега не позволява "Българска армия" да бъде изграден според изискванията за европейски футбол, а има и вероятност "червените" да бъдат принудени да напуснат парка. Казусът е предизвикан от новия План за управление на Борисовата градина.

Целта на клуба и собственикът Гриша Ганчев е на мястото на старото съоръжение, построено през 1965 г., да бъде издигнат нов стадион - по всички изисквания на УЕФА, за 25 хиляди зрители (в момента капацитетът е 22 хиляди), плюс нови 1600 парко места. В такава инициатива бизнесменът е готов да инвестира около 30 млн. евро.

"Стадионът ще бъде изграден в чашата на сега съществуващото съоръжение. Няма да падне нито едно дърво, нито при строежа, нито при завършения проект", уверява адвокат Станислав Трендафилов.

Снимка: bTV

Планът е да се изградят изцяло подземни паркинги и достигане до тях чрез тунели от булевардите "Драган Цанков" и "Цариградско шосе". 

Но планът за Борисовата градина, който в момента е подложен на обществено обсъждане, не позволява строителство на нов стадион, а само леки подобрения по стария - поставяне на козирки над част от секторите. Проектът на ЦСКА засега е несъвместим с устройствения план, което означава, че "червените" няма да могат да получат лиценз и да играят мачовете си от европейските клубни турнири на "Българска армия".

Възраженията срещу новия план се приемат в кметството на столичния район "Средец". Именно там феновете на ЦСКА изпращат своите искания за нов стадион на мястото на стария. Но има и обратните предложния - за пълно премахваме на всички стадиони от парка. Някои от живеещите в района искат да се направи референдум по въпроса.

Снимка: bTV

"Моето виждане е като на хората, които живеят около парка. Истината е, че мачовете променят ритъма на живот, има проблеми с чистота, сигурност, шум. Има и възражения от граждани, които смятат, че тези стадиони изобщо нямат място в парка", заяви районният кмет Мария Чакова.

От клуба категорично отхвърлят тази възможност!

"Подобно нещо е абсурдно. Това е домът на ЦСКА и този дом стои там от 1923 г. За цялата "червена" общественост на републиката това е дом и храм", казват от ЦСКА.

Снимка: bTV

Всъщност "Българска армия" е държавна собственост. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се изказа в одобрение на реконструкцията на съоръжението, в границите на настоящия стадион.

Според собственикът на ЦСКА, датски инвеститор е готов да вложи в проекта 20 млн. евро, а строежът да започне веднага, щом "червените" получат разрешение.