18-годишният вратар Илия Шаламанов е получил повиквателна за националния отбор на Австралия за младежи до 20 години.

Той е роден в Бризбейн и има двойно гражданство - българско и австралийско. На 3-годишна възраст се прибира със семейството си в Петрич, а първите си стъпки във футбола прави в ДЮШ на местния "Беласица". По-късно облича фланелката на ДФК "Мечетата", откъдето е привлечен в академията на ЦСКА.

Снимка: cska.bg

През лятото на 2019 г. Шаламанов тренира с мъжете на ЦСКА и дори записва неофициален дебют на 18 юли в контролата срещу "Локомотив" Горна Оряховица.

От август играе като преотстъпен в "Литекс".

"Повиквателната за участие с младежкия отбор на Австралия дойде на 17 декември. Обадих се лично на главния мениджър на ЦСКА Стойчо Стоилов, който даде съгласието си, пожелавайки ми пълен успех", коментира младокът.

"Агентът ми е изпратил видеозаписи в Австралия с мои мачове. От местния футболен съюз са разгледали внимателно всичко и са останали доволни от видяното. Свързаха се с мен, обяснена ми бе програмата за участие в контролни мачове и квалификации за световно първенство за младежи в периода от 14 февруари до 20 март 2021 година в Ташкент, Узбекистан. Там ще изиграем три приятелски срещи срещу отборите на Узбекистан, Бахрейн и Япония и квалификационни мачове срещу Виетнам, Саудитска Арабия и Лаос", обясни още вратарят.

Световното първенство за младежи до 20 години е в Индонезия от 20 май до 12 юни 2021 година.