Не е никак лесно да се състави добра четворка в бобслея, особено ако идваш от страна, която прекарва зимните месеци на плажа. Но на един австралиец - Хейдън Смит, му се получава да събере най-доброто от двата свята.

25-годишният гражданин на Сидни прекарва половината от годината като счетоводител, а в другата част от времето си продава плажни костюми и чанти, но с една заветна цел - да финансира отбора си по бобслей.

Снимка: Reuters

Смит оснавава компанията "Банана Хамъкс" през 2014-а година  за онлайн продажба на мъжки комплекти на "Спийдо". Той смята, че спечелените от тази дейност пари са имали решаващо значение за участието на отбора в Пьонгчанг в мъжкия бобслей. Но не плаче, че държавата не го финансира за хобито му.

"Това беше нещото, което ме държеше да бъда над водата в това дълго пътуване" - заяви Смит след последната тренировка - "Повечето от шейните, с които хората дойдоха тук, са на стойност 100 000 евро за четворен боб. Ние нямаме тези пари. Основно се самофинансираме, а също така получаваме и малка помощ от Австралийския олимпийски комитет, което е доста сериозна подкрепа за отбор като нашия и за нашата федерация", допълва той.

"Ние сме наистина малък отбор. Целият наш бюджет е част от бюджета на големите отбори."

Спортистът, който работи реално на две места, за да осигурява участието си на Зимните олимпийски игри, все още отговаря и на уебсайта на компанията за онлайн продажби на бански. Той е спирачът на отбора, а останалите трима в екипа са Лаклън Рейди, Дейвид Мери и Лукъс Мата, който е пилот.

"Когато имам тренировка, пращам съобщения на майка ми и баща ми, за да работят в сайта и да правят продажби. Знам, че е странно, но ние четиримата работим като отбор и смятам, че можем да постигнем нещо. Води ни олимпийският дух", емоционално отбелязва Хейдън, чийто боб се класира 19-и от 23 шейни в последната тренировка с време от 50.64 секунди.

Снимка: Reuters

Иначе и четиримата бобслеисти от Австралия носят банските костюми и шапки на "Банана Хамъкс" по време на свободното време в басейните и в сауната в Пьонгчанг. Останалите от отбора се шегуват с Хейдън, че ако проектът "Банана Хамъкс" започне да продава и в чужбина след като игрите завършат, след четири години те може и да бъдат още по-богати.

"Надяваме се, че ще извадим нова гама с нови дизайни и ще отидем и на следващата олимпиада", казва Смит.

"Има много момичета, които питат за дамски модели. Но все още не мога да намеря име, което да сложа на дамската колекция. Може би кокосови или манго хамъкс, кой знае, ще видим", завършва австралиецът.