Бившият президент на Европейската футболна федерация (УЕФА) Мишел Платини е арестуван като част от разследване за избора на Катар за домакин на световното първенство през 2022 г., съобщава френското издание Mediapart.

Тази сутрин бившият футболист е задържан в сградата на Службата за борба с корупцията, която се намира в парижкото предградие Нантер.

Според Mediapart по случая е бил разпитан и Клод Гуон, който е бивш шеф на кабинета на Никола Саркози по времето му на президент на Франция.

Твърди се, че Катар е предложил бонус на ФИФА от 100 млн. долара, ако спечели домакинство на световното през 2022 г. Страната от Персийския залив победи кандидатурите на САЩ, Южна Корея, Япония и Австралия.

Платини гласува именно за Катар при избора на домакин, а през 2010 г. се появи информация за близки взаимоотношения между него и тогавашния президент на Азиатската футболна конфедерация Мохамед бин Хамам, който е катарец.

Двамата са били забелязани да разговарят дни преди избора на Катар за домакин, а по-късно Бин Хамам беше изключен доживотно от футболното движение заради конфликт на интереси.

През 2014 г. Sunday Times разкри, че катарският функционер е подкупвал членове на други футболни асоциации да подкрепят кандидатурата му за президент на ФИФА, както и вероятно да гласуват за Катар при определянето на домакините на световните финали през 2018 и 2022 г. 

Изборът на ФИФА бе определен като "високорисков", като още в дните след решението се появиха обвинения в получаване на подкупи от страна на членовете на Изпълкома.

Заради високите температури в Катар се взе и безпрецедентното решение световното първенство да се проведе през декември, което означава, че всички първенства в Европа ще бъдат прекъснати за повече от месец в края на 2022-а година.

Катар също така е и най-малката по територия държава, която ще бъде домакин на Мондиал, като е три пъти по-малка от Швейцария, която прие първенството през 1954-а.

Снимка: EPA

63-годишният Платини бе начело на УЕФА от 2007 до 2015 г., когато бе освободен по настояване на Етичната комисия на евроцентралата. Трикратният носител на "Златната топка" бе обвинен, че е получил нерегламентирано плащане от 2 млн. долара от бившия президент на ФИФА Сеп Блатер. Двамата бяха изхвърлени от футбола за осем години.

Те отрекоха вината си, а първоначалните им наказания от осем години бяха намалени на шест. Впоследствие Платини отнесе случая си до КАС, като претенциите му бяха за отмяна на наказанието. Вместо това то бе намалено на четири години.

Миналата година Платини обяви, че е бил оправдан от швейцарските власти и е станал жертва на заговор за изхвърлянето му от футбола.