Българският плувец Антъни Иванов записа страхотно представяне на шампионата на Атлантическата конференция в САЩ. 

Като представител на университета "Вирджиния Тек", той спечели 5 медала, а на 200 ярда бътерфлай (180 м) впечатли с резултат от 1:39,82 мин и второ място. За първи път Иванов постига време под 1:40 мин. в тази дисциплина. Той се нарежда на 13-то място в ранглистата за всички времена и е само на 7 стотни зад плувеца с 23 златни медала от олимпийски игри - Майкъл Фелпс.

Така Иванов покри норматив „А“ и си отвори директно пътя към финалите на NCAA – висшия ешалон на американските университети. 

Шампион на 200 ярда бътерфлай в Грийнзбъро стана Ник Албейро от "Луисвил" с 1:39,08 мин.

Българинът участва на финалите и на 100 ярда бътерфлай. Там стана трети с време 45,51 сек.

По време на шампионата той спечели и 3 медала с щафетата на "Вирджиния Тех" - на 4Х100 м и 4Х200 свободен стил и 4Х100 м смесена.

Снимка: Instagram

Състезанието в Грийнсбъро ще бъде запомнено и с българския дуел между Иванов и дебютанта в САЩ Йордан Янчев, който е студент във "Флорида Стейт". Той завърши на пети на 500 ярда свободен стил, а Антъни - четвърти. 

Антъни Иванов и българските плувци в САЩ все още не са взели отношение по скандала в националния отбор. Преди дни, след разкритие на bTV, стана ясно, че трима представители в националния тим - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, са уличени в употреба на остарелия анаболен стероид станозолол. Те разкриха какви са практиките на даване на таблетки в тима - в чашка, разпределени от треньора Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров. 

В разгара на скандала Иванов обяви, че ще даде изявление, когато завърши състезанието, но категорично заяви, че вярва на приятелите си.