Въпреки притесненията около пандемията с коронавирус, един от най-добрите ни плувци - Антъни Иванов, очаква с нетърпение отложените олимпийски игри в Токио и смята, че мечтата му за медал вече е една стъпка по-близо до реализиране.

Това сподели самият той в обширно интервю пред bTV.

Освен Иванов, спечелени квоти за България до момента имат Калоян Левтеров и Йосиф Миладинов.

"Най-накрая я има тази отборна обстановка. Имаме истински национален отбор и мисля, че това нещо, колкото повече години се задържи и продължава да има такива лагери, толкова по-добре ще се развива плуването ни като цяло. На мен целта ми винаги е била финал, но в момента, като виждам как се развиват нещата, вече мога мечтата ми за медал да кажа, че със сигурност е една стъпка по-напред.", заяви Иванов.

Животът на 21-годишния плувец - финалист на световни и европейски първенства, медалист от юношески състезания, многократен държавен шампион и национален рекордьор, е интересен и вълнуващ. От две години той е в САЩ. Тренира и учи в Техническия университет във Вирджиния.

"Колкото повече време стоя тук, толкова повече се адаптирам към начина на живот и към различните традиции. И ми е все по-лесно да живея така. Мисля, че има много по-малко неща, които могат да те разсейват и въобще да има с какво да се занимаваш, освен с плуване и училище, разбира се. Така, че това за мен е плюс.“

Промяната е голяма. Най-много му липсва семейството и особено двете му по-малки сестри Ерика и Марая. Приятелката му Габриела, която също тренира плуване, има шанс да учи отвъд Океана.

"Животът в България не ми липсва, но хората – да. Ако можех да си прехвърля близките хора тук, със сигурност щеше да ми е супер, но лека-полека и това ще се случи. Габи сега вече е приета в университет и ще започва обучение другата седмица."

"Мисля, че и родителите ми са се насочили към преместване в САЩ. Аз имам две малки сестри. Според мен, както съм говорил с тях, е доста по-добре да се ориентират да продължат образованието си тук. Със сигурност израстнах доста като човек в САЩ, особено когато си далеч от всички и трябва да разчиташ само на себе си. Така че мисля, че Антъни преди САЩ беше много по-незрял от Антъни, който е в момента."

"Мен по принцип ме е страх от президентството на Джо Байдън, поради факта, че има много слухове, че може да затвори страната отново, което за нас спортистите означава, че няма да тренираме. Ако той затвори Америка, е абсурдно въобще да си мислим, че ще има олимпийски игри, особено със ситуацията, която е и в Токио в момента. Ако те не се проведат тази година, за мен няма да се състоят въобще.“

През миналата година Антъни се срещна лице в лице с коронавируса. Успя да се възстанови напълно и е готов да покори нови върхове.

"Имах нужда от два месеца поне, за да се върна там, където бях преди да получа вируса, но сега мисля, че съм в най-добрата форма, в която съм бил някога. Пожелавам си със сигурност да няма контузии, Олимпиадата да се проведе и всички състезания през тази година да са много успешни. Мисля, че съм вложил достатъчно труд, за да мога да се представям на добро ниво на абсолютно всички състезания, на които ще участвам тази година. В личен план желая семейството ми да са здрави, роднините ми също и скоро време да имам и аз семейство - до няколко години.", сподели Иванов.

Междувременно Иванов записа две победи във второто си състезание за годината. Плувецът ни спечели стартовете на 200 м бътерфлай и 500 м св. стил за отбора на своя университет "Вирджиния Тех", който се изправи срещу другия местен университет – щатския на Вирджиния.

На 200 м бътерфлай Антъни Иванов финишира първи за 1:46.12 мин, а на 500 м св. стил победи с време 4:27.18 мин.