Когато повториш една лъжа 100 пъти, тя се превръща в истина. Подобна е и ситуацията с новините. Когато повториш една 100 пъти, тя престава да вълнува, просто защото не е... нова. 

Такава е съдбата на изречението "Антъни Иванов подобри националния рекорд". Общо взето чаровният плувец оставя зад себе си постижения, направени преди да се роди, привидно без големи усилия. Едва ли самият той се е надявал, че отново ще привлече внимание към себе си. 

Но успя и в това и то по най-категоричният начин! 18-годишният Антъни е на финал. Не на републиканско първенство, не на Балканиада, не дори на европейско, а на СВЕТОВНО. И то за мъже! 

Всъщност Антъни отдавна е доказал мъжеството си. Той продължава почти на инат да плува и да чупи. Не само рекорди, а и представата, че България няма да може да има друг успех в басейна след златото на Таня Богомилова от олимпийските игри в Сеул.

Днес (26 юли) Антъни отново ще застане на ръба, ще скочи във водата и най-вероятно ще подобри националния рекорд. Само че докато се бори за по-добро класиране, за правилното поемане не въздух, ще постига наглед невъзможното - да спре дъха на всички у нас, които се вълнуват от спорт.

Снимка: Facebook

Класирането за финал на световното първенство по плуване само по себе си е подвиг. За Антъни обаче стоеше на дневен ред в кариерата му. Не се лъжете от крехката му възраст! Той осъзнава какво е постигнал и му личи. От самата му осанка извира гордост и самочувствие, покрито по последния милиметър. Поставен в родната действителност, той изпъква не само с физика, а и с увереност. На ръба на басейна изглежда като властелин на света - на онзи в коридора и във водата. След като за пореден път е отвял конкуренцията, той е спокоен, сякаш е направил неделна разходка в парка.

На полуфинала в Будапеща нещата бяха малко по-различни, но и мащабите бяха далеч от родните. Антъни обаче докосна водата и притеснението изчезна. Той отново се почувства в своето царство. 

Въпросът е друг: Как ще приеме почестите при завръщането си у дома? Защото дори 8-о място (а той има сили и за по-високо класиране) в света е успех! И за седмица поне ще му осигури ранно ставане, гостуване в телевизиите и натоварен график извън басейна. 

Плуването е спорт, изтласкан в периферията на вниманието. Някъде след отборните футбол, волейбол, баскетбол, след художествената гимнастика, след тениса. За Антъни обаче това място е неприемливо, защото той е роден да бъде първи, дори на крехките 18 години. 

Не вярвате? Наблюдавайте го тази вечер и се гордейте! Утре името му ще кънти отвсякъде! И не го забравяйте! Той е само на 18!