Биатлонистите ни се завърнаха от Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Най-добрите ни състезатели при мъжете Красимир Анев и Владимир Илиев заявиха, че не са доволни от представянето си. 

Според Анев причините за незадоволителните резултати са няколко, но отбеляза, че не търси скандали с крайните си изказвания. 

"Ясно е, че не се получи това, за което бяхме готови и което очаквахме. Причините са много, ще си ги анализираме по-задълбочено с треньора, с федерацията и се надявам да не допускаме повече същите грешки", коментира Анев на летище "София". 

"Защо имахме толкова грешки в стрелбата? Ами, стрелбата на тази олимпиада беше малко лотарийна за някои състезатели, зависи от късмета. Лично при мен нямаше вятър и това не ме оправдава, грешките са си грешки. Особено в спринта, това си бяха чисто мои грешки. Мога да виня единствено себе си. Ако иска да побеждава, човек трябва да се научи да побеждава себе си, да се справя с по-напрегнатите ситуации психически. Стрелбата и представянето на другите не ги коментирам, защото се подготвям отделно."

Снимка: Lap.bg

"Лошото представяне на щафетата? По принцип и там не ми се получи стрелбата. Нямаше вятър, просто не бях в добро състояние за провеждане на стрелба. Опитвах се да карам с групата, с която излязох, а това не беше възможно на този етап от формата ми и материалното ми осигуряване. И затова се получи тази провалена стрелба на прав. Нямаше вятър, нямаше нищо, просто ми беше напрегнато - много повече отколкото в индивидуалните стартове, защото отговорността при щафетата е много по-голяма… влязох с голяма умора на стрелбището и не издържах на психическото напрежение", продължи 30-годишният самоковец.

"Никога не съм търсил скандали. Скандалите се извличат от всяка моя дума. Когато казвам какво се е случило в състезанието, когато правя първия анализ за себе си, хората го тълкуват по много погрешен начин. Ако прегледат интервютата на другите спортисти от другите държави - всеки казва какво се е случило по време на състезанието. В това няма нищо лошо. Казах, че може да стане скандал заради това, че бих изкоментирал някои от причините и ще настане голяма олелия, а не би трябвало да е така. По принцип главната причина за неуспехите ми е, пак казвам, това, че самият аз не успях да се преборя с олимпийското напрежение."

"Репликата за пълнежа беше емоционално изказване. Случва се понякога човек да си мисли такива неща. Във всеки един аспект има още какво да се желае. Не казвам, че сме най-бедните, че нищо не ни е осигурено и т.н., но има много какво да се желае, защото ако започна да ви разяснявам за инвестициите, които правят другите отбори, за какво става въпрос - няма да ми стигне един ден", продължи Анев.

"Дали се деля от останалите? Аз съм си избрал да не тренирам с националния селекционер и няма нищо лошо в това. Мога да ви изброя поне 10-15 човека от Световната купа, които се подготвят по същия начин и нямат никакви проблеми по отношенията на организацията в техните отбори и федерации. Не знам защо съм набеждаван, аз съм избрал своя път и не съжалявам за това. Не виждам по какъв начин се деля… избрал съм своя път, защото не виждам перспектива в това да се готвя с треньора на националните гарнитури. Не виждам нищо лошо в това", каза още той. 

"Аз може да изисквам, може да критикувам моите ръководители, но никога не съм влагал нищо лично, а винаги идеята е да надграждаме, да си правим по-добра организация, за да вървим напред. Както аз критикувам, така и търпя критики, в последно време се разбираме добре с моите ръководители", завърши Анев.

Снимка: Lap.bg

Владимир Илиев заяви, че е бил близо до медал: "Не ни стигна доза късмет, но това не е оправдание. Бях подготвен и имах шанс реално за медал, но в биатлона е така - един изстрел не беше достатъчен."

"И в индивидуалното, и в спринта имах възможност за първите осем реалистично, а дори и за медал, но така е в спорта. Не успях да се събера. Може би и напрежението си каза думата. Толкова сме били подготвени явно", заяви състезателят с най-предно класиране сред биатлонистите - 19-ото място в индивидуалния старт.

"Много са проблемите като цяло в България, не само в биатлона - като се почне от детско-юношеския спорт, през базите и, разбира се, от финансова гледна точка. Малка държава сме, опитваме, борим се. Доста хора го забелязват, че с доста по-ниски бюджети и персонал успяваме да ги побеждаваме в доста от състезанията. Просто в олимпиадата не успяхме да се съберем и да покажем много хубав резултат, а имаше възможност", добави Илиев.