Тази седмица в Банско има повече звезди! И причината не е ясното време и красивото небе в планината, а стартовете от Световната купа по ски-алпийски дисциплини. 

Най-добрите скиорки в света са у нас, за да опитат емоциите от спускането по пистите. Микаела Шифрин вече се качи на най-високото стъпало на подиума на 24 януари, но една за една от подгласничките преживяването в Банско ще остави траен отпечатък в съзнанието ѝ.

Йоана Хелен, или Ана, както всички я наричат, успя за първи път да се нареди измежду трите най-добри в старт от Световната купа. 28-годишната швейцарка завърши с време 1:30.02 минути, но получи най-много поздравления.

Снимка: Ладислав Цветков

Ана е родена в швецарския град Ленк на 23 януари 1992 г. Какво друго може да прави чедото на Алпите, освен да кара ски? Така започва нейното приключение по пистите. На 15 години тя прави своя дебют на състезание на Международната федерация по ски. Отнема ѝ цели 2 години усилен труд, за да спечели първите си точки от състезания, а след това печели бронзов (северна комбинация през 2011 г.) и сребърен (супергигантски слалом през 2012 г.) медал от световните първенства по ски-алпийски дисциплини за девойки. 

 
 
 
View this post on Instagram

Irgendeinisch find z'Glück eim #firstpodium #danketeam

A post shared by Joana Haehle n (@joanahaehlen) on

Победата в Рокаразо, Италия ѝ се изплъзва на 3 стотни от секундата!

През 2013 г. Ана печели два старта от Европейската купа. Следва година, в която пътят ѝ нагоре продължава, а в сметката си почва да трупа и точки за класирането на Световната купа. 

Тогава идва тежката контузия! Швейцарката пропуска целия сезон 2014/2015, но се завръща с гръм и трясък през следващия и 4 пъти намира място в топ 20 в стартове от Световната купа.

Преди година Ана преживя едно от най-големите си разочарования на пистата. След спускането в Кранс-Монтана, тя победоносно вдигна ръце. Данните бяха категорични - за първи път тя ще има честта да бъде измежду 3-е най-добри в старт от Световната купа. Само че организаторите бързо преврърнаха усмивката ѝ в разочарование, като ѝ съобщиха, че е четвърта, а не трета и има проблем със системата за измерване на времето.

В Банско обаче такива неприятни изненади нямаше. Ана показа отлична форма по време на официалната тренировка, а след това логичното се случи - първи подиум в старт за Световната купа. 

 
 
 
View this post on Instagram

Happy New Year Ganz viu liebi im 2020 #cheers

A post shared by Joana Haehle n (@joanahaehlen) on

"Това е една сбъдната мечта! Най-добрият възможен подарък за рождения ми ден!", не скри емоциите си швейцарката след финала. 

"Знаех, че съм карала добре, но не бях сигурна дали ще е достатъчно за място на подиума. След мен имаше доста бързи момичета. Бях по-нервна след финала даже", добави тя. 

Но в крайна сметка Ана видя флага си, а след това получи хиляди поздравления в социалните мрежи.

 
 
 
View this post on Instagram

Merci Mama happy mothersday to all the amazing mums out there. #bestmom #sisterlove

A post shared by Joana Haehle n (@joanahaehlen) on

Със сигурност най-горди с резултата ѝ в Банско са били родителите ѝ - Моника и Бит. Както и по-голямата ѝ сестра Джана. Но човекът, който най-добре познава скиорката е нейната близначка Симона. 

Какво знаем за Ана, освен, че вече много обича България? 

Любимият ѝ цвят е червеното, обича да яде суши, има две котки и предпочита да гледа драматични филми.

Спортът заема огромна част от ежедневието ѝ. Освен на ски, често може да бъде забелязана на сърф, върху велосипеда, но винаги сред природата и в компанията на многото си приятели!