Международната неправителствена организация, следяща за спазването на правата на човека - "Амнести Интернешънъл", критикува остро решението на Международния олимпийски комитет да съобщи, че председателят му Томас Бах е провел разговор с тенисистката Пън Шуай, която се смята за изчезнала. 

Късно снощи от МОК съобщиха, че тенисистката е добре и в безопасност. Това е било установено след проведен 30-минутен видео разговор с нея, от който се появи само една снимка.

За Алкан Акад от "Амнести", подобно действие е неприемливо. 

Снимка: OLYMPICS

"МОК навлиза в опасни води. Трябва да бъдат много внимателни, за да не станат част от процес на нарушаване на човешките права. В миналото сме виждали няколко случая, в които засегнатите страни нямат избор, освен да кажат това, което им е наредено. Разговорът между МОК и Пън Шуай трудно ще ни убеди, че тя е има свободата да се изразява спокойно, както и че е в безопасност. От комитета трябва да насърчават спортистите да говорят спокойно срещу нарушаването на човешките права. Трябва и да изискват те да се спазват по-добре", казва Акад.

В началото на месеца тенисистката публикува изявление в китайската социална мрежа "Уейбо", в което разказа как през 2018 г. Чжан Гаоли, който е бивш член на "Постоянната комисия на Политбюро", я принудил да имат интимни взаимоотношения. Шуай обаче твърди, че няма доказателства за думите си. Малко по-късно профилът ѝ беше блокиран.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Това привлече вниманието на част от най-известните тенисисти, като Новак Джокович и Серина Уилямс. Директорът на Женската тенис асоциация (WTA) Стив Саймън дори заплаши Китай с прекратяване на взаимоотношенията и продължи да настоява за задълбочено разследване на случилото се.

От седмица насам Синджин Ху - главен редактор на контролирания от правителството на Китай таблоид Global Times, публикува видеа с Пън Шуай, които обаче не успяха да убедят международната общност, че тенисистката е добре.