Използването от видеоповторения в помощ на футболните съдии (ВАР) в италианския елит води до повече спорове и хаос, смята старши треньорът на шампиона "Ювентус" Масимилиано Алегри. Въпреки това, той изтъкна, че отчасти и защото италианците обичат споровете, по принцип идеята за въвеждането на системата е добра.

"Ювентус" спечели с 1:0 снощи срещу "Каляри" като гост и се доближи на точка над лидера "Наполи", но домакините имаха сериозни претенции при две спорни ситуации, при които главният арбитър Джанпаоло Калварезе реши да не използва помощта на ВАР, въпреки протестите на сардинците. Първо в 74-ата минута преди атаката, довела до единственото попадение на Федерико Бернардески, от "Каляри" претендираха за нарушение за удар с лакът на Мехди Бенатия срещу Леонардо Паволети. Малко по-късно домакините поискаха и дузпа за игра с ръка на Бернардески в наказателното поле.

Калварезе отхвърли претенциите на Каляри, въпреки че според италианските медии, е бил посъветван в слушалката си от допълнителния видео асистент да използва системата.

"ВАР беше въведена, за да намали спорните моменти, но вместо това ги увеличи. Ние италианците сме си такива. Все търсим спорните моменти, вместо да анализираме мача - "Каляри" игра добре и не заслужаваше да загуби. Това е първата година от използването на ВАР, но за следващия сезон трябва да има повече яснота. Съдиите също ще се научат да използват системата по-добре. Например тя може да бъде фундаментална за определянето на засади. Във всеки мач има спорни ситуации, понякога те са в твоя полза, друг път са срещу теб. Просто трябва да го приемеш", коментира Алегри.