Най-добрата ни състезателка по борба Станка Златева даде специално интервю за "Зона Спорт", в което разкри причината за поведението си по време на церемонията за "Спортист на годината". Тогава тя си излезе още преди края на награждаването и не получи приза си за третото място в анкетата. Причината обаче не е, че не е доволна от позицията си, а отсъствието на дългогодишния й треньор Симеон Щерев от номинациите.

"Не съм сърдита, не съм обидена на никого, не се чувствам зле, бях там и исках да уважа колегите спортисти, без значение на кое място съм. Просто като видях, че Симеон Щерев не влиза дори в номинациите, ми стана гадно, станах и си тръгнах. 

Нормално е той да се чувства зле. Не му позволяват да си тренира хората, които той ги е създал”, каза още петкратната световна шампионка.

Конкретно за представянето си на Олимпийските игри:

"Това е Олимпиада, това не е областно първенство, нормално е да е трудно и не е задължително най-добрите да станат първи. Това е Олимпиада и психическото натоварване е голямо. Виждате и хората с какви ресурси вървят. Имаше много борци, които бяха фаворити, но дори не взеха медали. Нормално, това е Олимпиада и е трудно", допълни Златева и продължи по темата Щерев.

"Този човек даде толкова много за борбата и продължава да дава, изградил ни е като спортисти, като хора и като характери. Няма как да се чувствам добре от това, което се случва. Да се чувстваме добре, щастливи и дори да се радваме на успехите. Малко е странно и явно идва откъм федерацията.

Аз заставам твърдо зад треньора, каквото ще да стане, искам с него да тренирам. Нямам против другите треньори, просто той е човекът, който ме е създал и извел до тези върхове и няма как нещата да вървят без него".

Тя бе категорична, че няма против факта, че бронзовият медалист Тервел Пулев е пред нея, която спечели сребро в Лондон, в класацията за спортист на годината.

"Не е моя работа това. Журналистите го решават по техен критерий. На мен са ми дали възможност, аз съм ставала три пъти спортист на годината и оценявам това. Аз не мога да решавам кой да става първи, а и не се сърдя. Това е просто една номинация, моята работа е да се боря и да взимам медали. Треньорът ми обаче изобщо да няма номинация, а представители на борбата. Няма как да ме накара това да се чувствам щастлива и да отида там да се усмихвам насила". 

Златева разкри, че все още не е наясно дали ще продължи състезателната си кариера и коментира слуховете за евентуален вариант да не се състезава за България.

"В момента наистина съм на кръстопът и не знам кой път да хвана. Не знам дали да продължа да тренирам, дали направо да спирам, тежко ми е наистина. И на Симеон Щерев му е тежко, а и като има такива интриги, това положение няма как да те накара да се раздаваш в залата.

България ми дала възможността да се изявя, дала ми е възможност за подготовка и много организации са допринесли за моето развитие. Но ако не сме нужни на България, ако съм им омръзнала, по-добре да спирам и да се отказвам. Всичко идва от федерацията и на мен ми е трудно да го приема", допълни двукратната сребърна медалистка от Олимпийски игри.