Мажоритарният пакет акции на футболния клуб "Левски" (86,6% от собствеността му) е в Дубай. Ценните книги обаче все още не са върнати на техния притежател Георги Попов и доскорошния финансов благодетел на "сините" Васил Божков.

Причината е, че в страната повечето от институциите не работят, тъй като в мюсюлманския свят празнуват Рамазан Байрам. Това разказа за bTV Попов.

"От клуба пратиха акциите към Дубай на адреса, който ние им посочихме, на нашите адвокати. За съжаление тук са няколко почивни дни след техния свещен месец Рамадан, така че най-вероятно ще мога в сряда (27 май) или може би още утре (26 май) да проверя дали те са пристигнали. Надявам се да са пристигнали", заяви той.

Снимка: Ладислав Цветков

Попов каза, че ще джироса повторно акциите, този път на Наско Сираков. Легендата на "сините" заяви готовност да бъде следващият собственик на ценните книги преди седмица в предаването "120 минути", а след това събра най-голяма подкрепа в анкета, организирана от Васил Божков във "Фейсбук".

Преди дни фактическият собственик на акциите заяви пред bTV, че, преди да пристъпи към ново джиросване, очаква отказ от министър-председателя Бойко Борисов, на когото те бяха предоставени в началото на май. От "Левски" пратиха запитване в Министерски съвет, като премиерът заяви, че продължава да няма нищо общо със собствеността на клуба и ще скъса и изхвърли писмото.

"Тъй като господин Борисов предполагам, че няма да отговори, както публично заяви, ще бъде изтекъл и срокът за неговия отказ. Тогава ще предприема фактически действия по джиросване на акциите", каза още Попов.

Снимка: Lap.bg

Той заяви, че не е размислил и ще предаде акциите на Сираков.

"Нашето желание е да подпомогнем клуба. Това са едни 25-26-27 млн. лева, които сме дали безвъзмездно. Даваме ги като подарък на всичките тези хора. Важното е господин Сираков от тук нататък да поеме всичко в свои ръце и, както обеща, да изведе клуба напред", завърши той.

Мажоритарният пакет акции на "Левски" беше джиросан от Попов на министър-председателя Борисов на 8 май, а документите бяха занесени в Министерски-съвет на 13 май от журналиста Сашо Диков. Премиерът отказа да ги приеме, като многократно в свои изказвания, заяви, че няма да оперира с ценните книги.

Снимка: Ладислав Цветков

След организираната в социалните мрежи анкета, Божков заяви, че ще се пристъпи към ново джиросване, този път на подкрепения от повечето фен организации на "сините" Сираков. Пред bTV Попов заяви, че това може да се случи в края на настоящата седмица.

В момента "Левски" е в тежка финансова ситуация. Тя настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. Преди дни ръководството на "сините" взе решение да приеме 500 000 лв. от депутата на ДПС Делян Пеевски, въпреки че този акт предизвика разделение сред привържениците.

Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма.

Снимка: Lap.bg

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.

Какво накара Георги Попов и Васил Божков да променят решението си? Готови ли са да джиросат акциите на Наско Сираков? Безвъзмездно ли ще се разделят със собствеността на "Левски"? Отговорите утре (26 май) в обедната емисия новини.