Агенцията по вписванията е отказала да впише Борислав Михайлов обратно като президент на БФС. Причината е, че "уставът не допуска процедура по оттегляне на оставката".

На 29 април са били подадени документите от последното заседание на Изпълнителния комитет, на което Михайлов изненадващо се появи и заяви, че оттегля оставката си. 

Агенцията по вписванията посочва, че бронзовият медалист от световното първенство в САЩ вече е отписан като президент и няма процедура, при която да се върне на поста по този начин. Това означава, че към момента на поста президент остава временно изпълняващият длъжността Михаил Касабов.

Снимка: Lap.bg

Българският футболен съюз може да обжалва решението на агенцията пред Софийски градски съд в 7-дневен срок и ще очаква решение. Ако то не удовлетвори футболната ни централа, предстои и жалба в Апелативния съд.

Ако и там искането на БФС бъде отхвърлено, Михаил Касабов ще бъде принуден да започне процедура за насрочване на конгрес. Такъв бе обявен за 25 юни, но впоследствие бе отменен след оттеглянето на оставката на Михайлов. 

От Агенцията посочват, че приложеният протокол от заседанието на ИК не е изготвен в съответствие с изискванията от устава на БФС, тъй като не е подписан от всички членове, присъствали на заседанието.

Снимка: Lap.bg

"Уставът не допуска процедура по оттегляне на оставката. Подобно действие, би създало правна несигурност у всички трети лица относно това кое е лицето, овластено да представлява сдружението и да изпълнява останалите функции на президент, вменени с устава. Допускането, че една оставка може да бъде оттеглена означава, наред с действията по промяна на първоначалното определените първи вицепрезидент и вицепрезиденти, избрани в изпълнение на нормата на чл. 48, ал. 3 от устава, води до извода, че на практика ИК може по всяко време на подменя волята на конгреса относно това кое е лицето, избрано за президент, като многократно определя различни лица да изпълняват посочените функции.

Извън това, следва да се посочи, че приложения протокол от заседанието на ИК не е изготвен в съответствие с изискванията на чл. 50, ал. 6 от устава на БФС, доколкото не е подписан от всички членове, присъствали на заседанието.", гласи част от документа.

Снимка: Lap.bg

След 558 дни в оставка, Борислав Михайлов се появи на Изпълкома на Българския футболен съюз миналата сряда и заяви, че оттегля решението си и ще продължи да бъде президент до избора на нов такъв на редовния конгрес през февруари 2022 г.

Михайлов подаде оставка непосредствено след скандала с расистките подвиквания на мача България - Англия и след като репортер на bTV го засне как си тръгва от стадиона с джип, паркиран на пистата.

В края на 2019 г. министър-председателят Бойко Борисов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев заявиха, че оттеглят доверието си към футболния съюз, докато Михайлов е начело.

На негово място временно застана Михаил Касабов, а ден преди бившият вратар на националния отбор да оттегли оставката си, Димитър Бербатов се кандидатира за президент на БФС.