Специалистът по спортно право адв. Ивайло Дерменджиев даде интервю пред bTV, в което определи клеветата на шведския журналист Патрик Еквал, че Стефка Костадинова е била "натъпкана с допинг" при поставянето на великия си рекорд от 209 см в скока на височина, като обида не само за спортистката ни, но и за България. Според адв. Дерменджиев, изказването е по-скоро политическо и неслучайно направено точно в скандинавската държава.

Костадинова, чието постижение остава ненадминато вече 34 години, обяви, че възнамерява да търси правата си по съдебен път срещу Еквал. По-рано днес министерството на младежта и спорта излезе с официална позиция, подкрепяща легендарната лекоатлетка.

"Това, което мога да кажа генерално е, че е обидно не само за Стефка Костадинова, а за цялата държава. Защото това не е само обвинение към нея, а към политика, водена към един световен рекорд, един от малкото български останали.", коментира Дерменджиев - доктор по международно право.

"Много е обидно и бих казал, че това е един много сериозен въпрос, който излиза извън Стефка Костадинова и влиза в сферата на държавната политика. Струва ми се, че това изказване, което е направено, е повече политическо, отколкото насочено конкретно към една обида."

"Швеция е трета по свобода на словото, в Европейския съюз е известна с това, че има най-леките наказания спрямо журналистите за клевета и коментари на известни личности. В Швеция делата, които се водят за клевета, се броят на пръстите на едната ръка и много трудно се спечелват на тази територия. Затова едно такова изказване ми прилича на неслучайно направено точно там."

"Проблемът при тази клевета е и малко териториален. Къде ще се отчете – дали на територията на медийното пространство, защото ако се отчете на медийното пространство на Европа, тогава действа един регламент, който може да доведе до искове, които се водят в България. Само че това е много трудно, защото трябва да се докаже аудиторията, до която е достигнало съдържанието. Тъй като това предаване е директно, много е вероятно да се прилага римският принцип – т.е. там, където е извършено действието – в Швеция. Там исковете за клевета не са много популярни и въобще журналистите са едни много корави хора, защото общо взето много трудно се стига до съд за каквото и да кажат."

"Доколко клеветата е обидила конкретния човек, доколко държавата до някаква степен. Можем да влезем и в тази платформа - доколко държавата е обидена за това какви практики се извършват и то преди 35 години. Идва обаче един друг орган, който може да се занимава и това е шведският омбудсман - медийно лице, което може да взима всякакви мерки, който се произнася кой е крив, кой е прав."

"Тук не става въпрос само за Стефка Костадинова, за председателя на олимпийския комитет, за държавата и тук смятам, че трябва да вземе становище и самият олимпийски комитет. Всичко това е вследствие на доклада "Макларън", който излезе по поръчка на международния олимпийски комитет за практиките специално на руските лаборатории, в които се правят допинг изследвания, където се създаде впечатление, че в целия социалистически лагер са извършвани много сериозни допинг нарушения.", завърши адвокатът по спортно право.