75 години отдаденост, любов и усърдие. Венцислав Гечев заслужава да бъде наричан Легенда на българския женски баскетбол.

Десетки години той наставлява и изгражда, както играта, така и характера, на родните звезди. За това не е изненада, че Гечев, който в момента е треньор на "Черно море Одесос", отпразнува своя рожден ден на игрището - по време на мача срещу "Монтана 2003".

Треньорската кариера на обичания специалист започва през сезон 1975/76 в "Етър" Велико Търново. Той има 75 медала от първенства при жени, подрастващи и национални отбори, над 500 мача като треньор на национални отбори в женско направление и над 2000 мача като старши треньор на жени и подрастващи в женско направление във всички възрасти.

От 25 години е свързан с Варна, а от 21 години работи в "Черно море Одесос". 

"130-140 национални състезателки са излезли за тези 25 години от град Варна. Ще работя, докато създаваме такива състезателки. Като виждам, че не мога, сам ще кажа: "Бях до тук!", прави равносметка той.

Венци Гечев работи в тандем със своята съпруга Маргарита, а дейността им с подрастващите е безценна за българския женски баскетбол. Последната голяма звезда, слушала дълго техните наставления, е Борислава Христова, която впечатли по време на петте си сезона във "Вашингтон Стейт" в NCAA и се превърна в реализатор №1 в историята на университета си с рекордните 2269 точки. В момента тя е част от полския "Горжов Виелкополски", където играе на професионално ниво.

Гечев получи стотици поздравления за личния си празник, както и пожелания за здраве, победи, още успехи и дълголетие.

"Да бъде здрав и да си намери кой да поеме щафетата след него", препоръча президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.