Спортните събития са спрени заради пандемията, но има и изключения. Едно от тях е щурото Quarantine Backyard Ultra - виртуален ултрамаратон, който можеш да завършиш у дома. Най-любопитна е голямата награда - ролка златиста тоалетна хартия.

В първото, надяваме се и последно, издание на надпреварата по време на пандемия се включиха над 2500 бегачи от 50 държави. Триумфира 45-годишният американец Майкъл Уордиън, който измина 422 км за 63 часа.

Според правилата на състезанието, маратонците трябваше да се справят с по 6.7 км на час, като им бе позволено това да стане на пътеката вкъщи или около дома им, докато задължително поддържат видеовръзка през определено приложение и записват резултатите си.

В крайна сметка шампионът Уордиън успя да надвие чеха Радек Брунер в оспорвана битка. Победителят правеше обиколки на квартала си, а неговият подгласник, за когото нямаше сребърна ролка, бягаше на пътеката вкъщи.

"Радек е страхотен атлет, който ме предизвика да надмина всичко, което съм правил преди. За мен бе чест и привилегия да участвам в нещо невъобразимо. Надявах се борбата ни да продължи до сутринта и да опитаме заедно да поставим абсолютен рекорд, но не се получи. Искам да благодаря на всички, които бяха част от това", заяви Уордиън.

Властелинът на златната ролка всъщност има богaт опит в бягането на дълги дистанции. Сред постиженията му е завършването на 10 маратона в рамките на 10 дни - световен рекорд. Уордиън обаче никога досега не бе изминавал повече от 300 км в рамките на състезание.

bTV призовава: останете си вкъщи!