6 февруари винаги ще бъде тъжен ден не само за привържениците на "Манчестър Юнайтед", но за всички, обичащи футбола. На този ден преди 62 години в самолетна катастрофа в Мюнхен загиват осем от най-талантливите играчи в историята на 20-кратния английски шампион.

Тази година от клуба по традиция ще отдадат почит на "Цветята на Манчестър", както ги наричат най-верните фенове от трибуната "Стретфорд Енд". Бивши играчи, служители на клуба и запалянковците ще се съберат пред мемориалната плоча на "Олд Трафорд", където Брайън Робсън и Кейси Стоуни ще поставят венец от името на клуба. Церемонията ще започне в 16:45 ч. българско време с молитви, прочит на поеми и изпълнение на песни, сред които "Цветята на Манчестър".

Както обикновено, след това ще бъдат прочетени имената на Бебетата на Бъзби, намерили смъртта си в Мюнхен - Роджър Бърн (28 години), Еди Колмън (21), Марк Джоунс (24), Дейвид Пег (22), Томи Тейлър (26), Джеф Бент (25), Лиъм Уилън (22) и Дънкан Едуардс (21).

Минутата мълчание ще започне точно в 17:04 - часът на трагедията в Мюнхен през 1958 г.

Тогава, след като завършва наравно 3:3 с югославския шампион "Цървена звезда" и продължава към полуфиналите за КЕШ, отборът се качва на самолета в Белград. Планирано е кацане в Мюнхен за зареждане на гориво, което се осъществява. Два неуспешни опита за излитане обаче са последвани от катастрофа, а смъртта си намират 23-ма души.

Сред пострадалите е и младият Боби Чарлтън, който оцелява и десетилетие по-късно вдига Купата на европейските шампиони, под ръководството на Мат Бъзби.