Повече от половината пропуски за състезанията от олимпийските игри в Рио де Жанейро, които бяха предоставени безплатно на ученици, не са използвани. Това обявиха организаторите на форума.

Те предоставиха 280 хил. пропуска на местни училища като част от социален проект за насърчаване на интереса към спорта в подрастващите. Около 55% от билетите обаче не са използвани.

Снимка: Getty Images

"Това се превръща в генерален проблем. 11% от всички фенове, закупили билети, не идват на състезанията. Дори тези, които купуват пропуските си от касите на съоръженията, не се появяват на трибуните. Това потвърждава опасенията ни, че хората си купуват билети за да влязат в олимпийския парк, а не за да гледат спортните срещи", разясни говорителят на игрите Марио Андрада.

Той обясни липсата на деца по трибуните и в частност на тези, които са получили безплатни пропуски, с ваканцията в Бразилия.

Според организаторите проблем е и транспорта до съоръженията. За учениците няма осигурен превоз до олимпийския парк.

Снимка: Getty Images

"Оставихме тази подробност да бъде решена от всяко семейство и от няколко неправителствени организации", каза Андрада.

Въпреки това организаторите заявиха, че са постигнали поставените си финансови цели от продажбата на билети.

Празните трибуни са считани за един от многото проблеми на олимпийските игри в Рио, наред със сигурността, битовите неуредици и транспорта.

Кризата с продажбата на билети за предстоящите паролимпийски игри в Бразилия е дори по-голям. До момента само 12% от тях са при своите притежатели.