Швейцарецът Даниел Юл спечели слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в австрийския зимен център Кицбюел.

26-годишният Юл бе втори в първия манш и след четвърто време във втория стигна до победата с общо време 1:41.50 минута. За него това е трети успех през януари и четвърти в кариерата за Световната купа.

Юл е едва вторият швейцарец и първи от 52 години насам, който печели слалома в Кицбюел, след Доменг Гжованоли през 1968 г.

Снимка: Reuters

Втори на 12 стотни зад победителя остана представителят на домакините Марко Шварц, а трети се нареди миналогодишният първенец Клеман Ноел (Франция) с пасив от 37 стотни.

Изненадващият лидер след първия манш Лукас Браатен от Норвегия раздели четвъртото място със сънародника си Хенрик Кристоферсен. Двамата са на 49 стотни от победителя, а 19-годишният Браатен даде 18-о време във втория манш. Все пак той записа най-доброто класиране в кариерата си за Световната купа.

Българите Алберт Попов и Камен Златков не успяха да се класират за втория манш, след като не намериха място в първите 30. Попов завърши на 32-о място с време от 52.02 секунди, а Златков допусна грешка и не успя да финишира.

Кристоферсен се завърна на върха в генералното класиране за Световната купа със 741 точки, следван от сънародника си Александър Аамод Килде със 700 точки и Матиас Майер (Австрия) с 692 точки. Алберт Попов е 80-и с 55 точки.

В подреждането за малката световна купа в слалома води Кристоферсен с 452 точки, пред Даниел Юл с 435 точки и Клеман Ноел с 400 точки. Попов е на 30-а позиция с 55 точки.