Ръководството на баскетболния шампион и носител на Суперкупата на България „Левски Лукойл” бе наказано с 5000 лева глоба за инцидента, прекъснал дербито с „Балкан” (77:73) от 13-ия кръг на НБЛ в събота (5 януари) в зала „Универсиада” в София, научи bTV.

Санкцията наложи Дисциплинарната комисия към родната федерация по баскетбол, която се събра на извънредно заседание. Това е поредната глоба, която баскетболният „Левски Лукойл” понася през последните 12 месеца за изстъпления на своите симпатизанти.

В третата четвърт на мача голяма част от ултрасите на „Левски Лукойл” напуснаха своята зона, преминаха необезпокоявани над ВИП трибуната и застанаха в непосредствена близост до сектора с привържениците от Ботевград.

Само намесата на охраната предотврати нахлуването на запалянковците на „сините” в сектора на „Балкан” и не се стигна до физическа саморазправа. Сблъсъците приключиха с обиди и вербални заплахи, с хвърлени бутилки, една от които, според очевидци, е ударила дете. И с откъртена седалка от фен на „Левски Лукойл”, който пробва да я метне към ботевградчани, но бе спрян от бодигард.

Ударен с шише по рамото бе и оператор на БНТ – телевизията, която излъчва директно двубоя. След случилото се той категорично отказ да продължи да работи, уплашен за здравето си. Екипът бе принуден да довършва срещата, предавайки с една камера по-малко.

Редът в „Универсиада” бе въдворен с нахлуването на жандармерията, която върна запалянковците от „синия” лагер по местата им. След края на мача привържениците от Ботевград бяха задържани в залата от мерки за сигурност и съпроводени от полиция до изхода на София.

По време на дербито липсваше буферна зона, която обикновено се изгражда именно с цел предотвратяване на сблъсъци между фенове от двата тима. Вътре нямаше и полиция, защото отдавна в СДВР е изкоренена практиката униформени да бдят за реда.

Охранителната фирма, която се грижи за сигурността по време на домакинствата на баскетболния „Левски Лукойл”, е „ЛСФК Секюрити” ЕООД. Тя е регистрирана през октомври 2007 г. в София и притежава лиценз за извършване на частна охранителна дейност на територията на цялата страна.

ЛСФК е абревиатура, която означава „Левски София Футболен Клуб”. В охранителната фирма са стюардите от агитката на „Левски”. В нея участват Националният клуб на привържениците (НКП) и фракцията „София Запад”. Дейността е свързана с охрана на фенския сектор по време на футболни мачове, както и по време на двубои на други спортни отбори на „сините”.