Точно 50 години след трагедията на "Айброкс", съдбата отново сблъска двата футболни шотландски гранда "Рейнджърс" и "Селтик".

Преди мача от 22-ия кръг на местната футболна лига, представители на двата тима поднесоха венци пред спортното съоръжение и в средата на терена. С минута мълчание футболистите почетоха паметта на онези 66 човека, които загубиха живота си през 1971 г. 

Снимка: Reuters

Тогава, по време на дербито, феновете на "Рейнджърс" решават, че тимът им ще загуби, тъй като противниците вкарват гол в последната минута. Част от тях започват да напуснат стадиона. 

Следва изравняване, тълпата отвън се втурва навътре и част от привържениците са премазани. 66 от феновете на "Рейнджърс" губят живота си.

Снимка: Reuters

Днес (2 януари) двата тима отново се изправиха един срещу друг на "Айброкс", а домакините от "Рейнджърс" бяха безапелационни и победиха с 1:0.

Единственият гол в срещата падна в 70-ата минута и беше дело на капитана на "Селтик" Калъм МакГрегър, който прати топката в собствената си врата. 

Снимка: Reuters

Така, ръководеният от легендата на "Ливърпул" Стивън Джерард, "Рейнджърс" се откъсна на първото място в класирането с 19 точки преди "Селтик". "Светлосините" нямат загуба след 22 кръга и са близо до 55-а титла в историята на страната си.

В последните 9 години неизменно шампион на Шотландия е "Селтик".