Въпрос на време е да бъде обявено, че няма да има Токио 2020. Или поне, не през лятото.

Международният олимпийски комитет (МОК) си даде един месец, за да вземе крайно решение, но вече има две страни, които твърдо заявиха, че няма да изпратят спортистите си в японската столица. Позицията на Канада и Австралия е повече от категорична, защото "сигурността на атлетите е най-важна".

Пандемията от коронавирус разтърси целия свят. Не подмина и спорта, а страхът от заразяване предизвика извънредни мерки във всички краища на земното кълбо. След отлагането на европейското първенство по футбол за следващото лято, най-логично е Летните олимпийски игри да последват неговата съдба.

Снимка: Reuters

Но това не е всичко... защото Токио 2020 е на път да падне в жертва на едно проклятие, което се повтаря на всеки 40 години... и започва именно в Страната на изгряващото слънце.

По-голямата ирония е, че японската столица ще бъде засегната за втори път. Дори заместник министър-председателят на страната - Таро Асо, вярва, че игрите в Токио това лято са "прокълнати".

В исторически план олимпийските игри никога не са били отменяни в мирно време. Но за всичко си има първи път!

През 1940-а игрите в Токио не се състоят заради Втората световна война. Три години преди избухването на войната през 1939-а, олимпийските игри са в Берлин, където вече властва нацисткият режим. Игрите са застрашени от бойкот, тъй като много от западните държави, сред които и САЩ, не смятат за редно форумът да бъде в Германия. В крайна сметка 49 страни взимат участие, а Адолф Хитлер използва олимпийските игри по най-добрия начин за пропаганда. Организирайки събитието, Германия доказва, че се е възстановила след Първата световна война.

Азия трябва да приеме Летни олимпийски игри за първи път през 1940 г. Япония има шанс да докаже на света, че се е възстановила от разрушителното земетресение 17 години по-рано. Първоначално Китай трябва да е домакин, но след като страната не успява да се справи с организацията, тъй като пренасочва по-голяма част от финансовите си възможности към армията, Токио получава огромната чест. Заради военните действия на Япония, САЩ и Великобритания обмислят бойкот, но впоследствие проблемите с Китай се задълбочават и Японския олимпийски комитет се предава, отменяйки игрите.

40 години по-късно, нов удар по олимпийското движение. През 1980-а, най-чаканият спортен форум е в Москва. Между 60 и 65 държави бойкотират игрите в знак на протест срещу инвазията на СССР в Афганистан година по-рано. САЩ предлага те да бъдат преместени в Гърция, но това не се случва. Москва 1980 се провежда по план, а България записва най-доброто си класиране на олимпийски игри. Страната ни е трета в класирането по медали, завоювайки 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови отличия.

"Отмяна на oлимпиадата би било най-нечестното решение, което ще унищожи мечтите на 11 хиляди спортисти и 206 олимпийски комитета", заяви по-рано днес президентът на МОК Томас Бах, който остава все така твърд в позицията си.

В последните дни обаче все повече организации и известни спортисти призоваха МОК и Токио да склонят да отложат игрите, а според президента на Международната атлетическа федерация (ИААФ) Себастиан Коу това вече е неизбежно.

bTV призовава: останете си вкъщи!