В средата на 2019 г. бронзовата медалистка в скока на височина от Пекин 2008 Шонте-Хауърд-Лоу започва най-тежката си битка - с рака на гърдата. 35-годишната рекордьорка на САЩ е шокирана от новината, но няма намерение да се предаде без бой.

"Не можех да повярвам, подложих се още веднъж на изследвания. Първата ми мисъл беше: На кого ще оставя трите си деца, кой ще се грижи за тях по-добре от мен самата? Но почти веднага отхвърлих тази мисъл – трябва да се боря за живота си, заради тях и заради съпруга ми Марио, който ме обича толкова много!", споделя в интервю за NBС лекоатлетката.

 
 
 
View this post on Instagram

Happy Birthday Jasmine! I cant believe you are already 12! You make me so proud to be your mommy!

A post shared by Chaunte Lowe (@chauntelowe) on

"Може да се случи на всеки, без значение от възрастта. Знам, че моята история може да спаси нечий живот. Преглеждайте се, за да спасите живота си. Не искам да ме съжаляват. Имах късмета да разбера за рака в ранен етап, когато има шансове за положителна развръзка."

Борбата с рака е тежка, продължителна и изтощителна, но вместо да се отдава на самосъжаление между мастектомията и интензивната химиотерапия, Шонте решава да започне подготовка за петата си олимпиада. Вярва, че на най-големия спортен форум посланието й ще достигне до повече млади жени... и ще спаси повече животи.

"Аз не пия, не пуша, тренирам редовно - тези неща би трябвало да ме предпазят от подобно нещо. Изглежда, че вече най-голямата ни защита е ранното откриване на болестта", добавя Лоу.

"За медал в Токио и не мисля – момичетата вдигнаха летвата твърде високо. Но съм твърдо решена да опитам отново - заради децата ми и съпруга ми, заради всичките страдания, изпитания и съмнения, които ме споходиха напоследък. Искам да съм първата, която на 36 години ще участва на скок височина на пет олимпиади! Вярвам, че ще успея!", добавя американката.

Снимка: Getty Images

Шонте Хауърд-Лоу е родена на 12 януари 1984 г. Когато е на 17 години, през 2001-а, преминава 184 см, а три години по-късно 198 см. Първото й участие на олимпийски игри е в Атина през 2004. Дебютът й обаче е разочароващ и тя не успява да премине квалификацията. Година по-късно и два пъти в разстояние на три дни Шонте преодолява майсторската граница от 200 см.

На Игрите в Пекин през 2008 г. Шонте първоначално е шеста с 199 см, но след дисквалификация на рускините Елена Слесаренко и Анна Чичерова и Вита Паламар (Украйна) американката е възнаградена с бронзов медал.

Снимка: Getty Images


Особено успешна за Хауърд-Лоу е 2010 г. Първоначално печели бронзов медал на световното първенство в зала в Доха (198), след това на шампионата на САЩ в Де Мойн, Айова в рамките на два часа и половина печели два медала. Злато в скока на височина с рекорд на САЩ и Северна Америка - 205 см, и сребро на скок дължина - 6.90 м.

Снимка: Getty Images

На световното в зала в Истанбул през 2012 г. тя завоюва златен медал с рекорд на САЩ и Северна Америка в зала – 202 см. На олимпийските игри в Лондон завършва шеста, а четири години по-късно в Рио остава на крачка от медалите.