През февруари 2020 г. община Пловдив обяви, че 25 млн. лева ще бъдат отпуснати за довършване на строителните и ремонтните дейности на стадион "Христо Ботев" в града. Съоръжението е познато като "Колежа" и на него своите мачове трябва да играe футболният "Ботев".

Тези средства обаче ще са крайно недостатъчни, за да може стадионът да бъде лицензиран и да се използва за мачовете в Първа лига. За тази цел са нужни още 10 млн. лева!

Снимка: Lap.bg

За да бъде одобрен от УЕФА и там да се играят мачове от европейските клубни турнири, в строежа трябва да се инвестират още 25 млн. лева. Това обяви пред bTV собственикът на фирмата, която извършва строителните дейности - Илиян Филипов.

"Ако не се осигури допълнителното финансиране, имаме малък проблем. Осветлението на стадиона е планирано да бъде на металната конструкция. А металната конструкция е сериозната сума в това съоръжение. Нужно е да има допълнително финансиране", заяви той.

Самият Филипов изрази готовност да инвестира недостигащите 10 млн. лева, но заяви, че няма възможност да отдели останалите 15 млн. лева.

В момента се работи по изграждането на новите трибуни. Дейностите не секват и през уикендите, а темповете са добри, хвалят се от фирмата.

Снимка: Lap.bg

Феновете, които от години настояваха стадионът да бъде приведен във вид за мачове, също са доволни.

Именно те бяха основна движеща сила, за да бъде подновен строежът. През 2019 г. "жълто-черните" привърженици организираха няколко протеста, за да привлекат вниманието към проблема. 

Снимка: btvnovinite.bg

Реконструкцията на стадион "Христо Ботев" започна през лятото на 2013 г. Съоръжението трябваше да е готово за две години. След фалита на КТБ обаче проектът бе замразен, а концесията, която изтече през 2018 година, бе удължена с две години след предоговаряне с Община Пловдив. За шест години беше вдигнат само грубият строеж на южната и източната трибуни на стадиона.

В момента "Ботев" е в очакване на сделка за придобиване на мажоритарния пакет акции на клуба от руския бизнесмен Антон Зингаревич. В момента ценните книжа са притежание на организация на феновете.