Светът на тениса полудя по едно 10-годишно българче, което няма бекхенд в арсенала си. Не защото не може да го изпълнява, а просто защото няма нужда от него.

През последните няколко дни Теодор Давидов придоби огромна популярност в социални мрежи след появата на клип, в който талантът играе тенис, редувайки ръцете по впечатляващ начин.

Момчето изпълнява сервис с лява ръка, но когато топката попадне за бекхенд, той просто прехвърля ракетата в дясната си ръка, за да изпълни форхенд. Уменията му стават обект на интерес от специалистите след победите му на един от най-силните турнири до 12 години Easter Bowl.

Теодор Давидов е роден на 26 август 2010 година в София, но семейството му се мести в Колорадо, когато той е едва на година и половина. На 3 започва да тренира тенис, а на 4 и половина вече е част от Colorado Athletic Club Monaco, където баща му работи като треньор.

"Не се опитвам да съм известен, просто искам да стана професионален тенисист. Изобщо не ми пука за популярността", казва Давидов в интервю.

Тео е категоричен - само усилените тренировки и пълната концентрация ще му помогнат да стигне до професионалния тенис.

Относно решението да играе форхенд и с лява, и с дясна ръка, момчето споделя, че когато бил на 7, баща му решил да пробва отигравания и с двете ръце. "През първата година доста губех, бях готов да се откажа от двата форхенда, но продължих и сега съм тук.", споделя Теодор, чийто любим тенисист е Рафаел Надал.

Една от целите му е да развие двата си форхенда, да ги направи по-популярни.

Освен тенис Давидов тренира ски, колоездене, ролери и плуване. Фитнесът също е част от подготовката му, както и различни йога упражнения.

Тенис специалисти като Брад Гилбърт и Пол Макнами са повече от впечатлени. "Изключително", коментира бившият треньор на Андре Агаси, докато Макнами написа в "Туитър": "Винаги съм мислел, че това е следващото развитие в тениса... да имаш два "кралски" форхенда. Представете си да играете срещу форхенда на Рафа от двете страни."

Може би най-успешният пример за тенисист, играещ форхенд с двете ръце, е Евгения Куликоская, която през 2003 година достигна до №91 в света, а на двойки има и титла в WTA тура.

При мъжете подобен пример е Люк Йенсен, който през 1993 година печели титлата на двойки на "Ролан Гарос" с брат си Мърфи и достигна до №6 в света при тандемите. Йенсен бе известен като "Двете ръце Люк", тъй като можете да сервира и с лявата, и с дясната си ръка с по 210 км/ч.