Барселона подготви своята жалба до Арбитражния спортен съд, с която ще се опита да опрости наказанието, което бе наложено на клуба от ФИФА.

Както вече стана ясно от световната централа забраниха на каталунците да купуват или продават играчи през следващите два трансферни периода, а причината е нерегламентираното привличане на футболисти под 18 години от Барса.

Шок! ФИФА забрани трансферите на Барселона >>

От ФИФА обявиха, че нерегламентираните трансфери са десет на брой и са от периода 2009-2013 г., а до наказанието се стигнало след едногодишно разследване. Днес ръководството на Барселона даде специална пресконференция, на която временният президент Хосеп Бартомеу и заместникът му Хавиер Фаус и много ясно намекнаха, че има външна намеса и някой ги е натопил, припомняйки и още няколко скандала, свързани с клуба, включително и този с трансфера на Неймар, както и разследването срещу Меси за неплатени данъци..

В жалбата си до арбитража те изтъкват, че школата на Барса е модел за множество клубове по света, има социална отговорност и в същото време семействата на чуждестранните таланти биват подпомагани. Последното обаче не е необходимото изискване от страна на ФИФА, тъй като в "Правилника за трансферите" е записано, че международните трансфери са позволени, ако и семейството на младите чуждестранни футболисти се пренесе да живее в държавата, в която играят.

Доста интересна обаче е последната 14 точка от доводите. Според Барселона само в Каталуня чуждестранните играчи на по-малко от 18 години наброяват внушителните 15 000. Според тях очевидно това, че и другите нарушават правилата, явно трябва да ги оневини. Все пак най-вероятно заради тези 15 хиляди сериозно наказание отнесе и испанската федерация, а по-късно стана ясно, че санкцията е именно заради регионалната каталунска федерация.

Друга информация, която обаче изплува покрай наказанието е пък, че Барселона явно са били наясно, че биват разследвани. През миналата 2013 година ФИФА изрично e забранила картотекирането на корейската перла в школата на "синьо-червените" Ли Сюн Воо, както и на още петима младоци – корейците Пайк Сюн Хо и Ян Гиолхии, французинът Тео Шендри, нигериецът с холандски паспорт Боби Адекание и камерунеца Патрис Сусиа, съобщава "Марка", като тяхното присъствие явно е предизвикало и разследването. Още тогава от ФИФА са отправили предупреждения към каталунците да въведат ред в школата си, но пък от Барса се чудят защо са наказани, след като наистина са върнали много от играчите по страните им. Е, отговорът вероятно е фактът, че санкцията е за нарушенията в периода 2009-2013 г., а не за 2014-2014-а.