Политическа криза в Австрия след акцията на прокуратурата в канцлерството и новото разследване за корупция във властта.

Австрийската прокуратура претърси кабинети в канцлерството, финансовото министерство и централата на Народната партия.

От институцията имат подозрения, че канцлерът Себастиан Курц е използвал държавни пари, за да си осигури положителен медиен образ в известен австрийски таблоид.

Според източници на bTV сметката за медийни услуги възлиза на над 1 млн. евро и е заплатена от финансовото министерство.

Всичко започва през 2016 г., когато Курц е все още външен министър на Австрия и влиза в надпреварата за канцлер.

Според прокуратурата Томас Шмид, тогавашен генерален секретар на финансовото министерство, уговоря публикуването на манипулирани социологически проучвания в издания на медийната група Österreich.

Разследващите смятат, че до 2018 г. за въпросните публикации са използвани държавни средства, идващи директно от финансовото министерство.

От партията на Курц отричат обвиненията.

“Това са все същите скалъпени обвинения, които имат само една цел - да нанесат големи вреди на Себастиян Курц и на Австрийската народна партия”, заяви Аугуст Вьогингер от АНП.

Опозицията поиска Курц да подаде оставка. От коалиционната партия на Зелените открито поставиха под въпрос способността на канцлера да остане на поста. Специално обръщение направи и президентът.

„Свидетели сме на нещо необичайно - поредица от обиски и държавната прокуратура разследва нов случай. При такива случаи и важно да се придържаме към правилата на правовата държава“, каза Александър ван Белен.

Себастиан Курц отрече да има връзка с отправените обвинения и каза, че не вижда причина да подава оставка преди да е приключило разследването.