Едно разследване на Мария Цъцарова взриви телевизионния ефир и раздели общественото мнение в България. Мария показа, че в Норвегия децата могат да бъдат отнемани от родителите си заради незначителни причини – за това че плачат, не си мият зъбите, имат дупка на панталона или малки синини по тялото.

Пред камерата на bTV застанаха наши сънародници, които обичат децата си и са избягали от Норвегия, защото са се страхували да не ги загубят.

Със своето лице под прожекторите застанаха и такива, които вече са ги загубили и нямат право нито да ги чуват, нито да ги виждат. Такава е историята на Цветелина Уланд. Нейните деца – дъщеря и син, не само са отнети, но са разделени и живеят в различни приемни семейства. От норвежката служба за закрила на детето отговориха с писмо до bTV, че не могат да коментират казуса заради строгите правила на поверителност по отношение на децата.

Има още десетки подобни истории на българи, избрали да си тръгнат от Норвегия, за да не станат техните деца обект на интерес от социалните служби, каза в предаването „Тази неделя” Мария Цънцарова.

„Норвегия има една добре развита система за защита на децата – струва ни се страшно, когато сме в обувките на родителя. Тази система е центрирана върху детето, у нас центърът е върху семейството”, коментира Елка Налбантова от Национална мрежа за децата.

По думите й има шест висящи дела в Съда за правата на човек по подобни казуси в Норвегия и едно спечелено, но съдът казва, че норвежката система за закрила на децата е добра. Същата е и оценката на УНИЦЕФ.

Относно случая с разделените брат и сестра тя каза, че това се случва и у нас и зависи от това какви места могат да осигурят социалните служби за децата. Понякога се налагало и заради специфични потребности на едно от децата.

Консулът ни в Норвегия Николай Цонев напомни, че норвежкото общество има свои норми на поведение и те се различават от българските. Според него като цяло българите в Норвегия нямат проблем нито с местните хора, нито със законите.

Цонев е запознат с 10 случая за последните две години на отнети деца от български семейства, три са потърсили консулска защита, но все още няма решение по тях.

За случая на Цветелина Уланд консулът очаква повече информация, за да може да окаже помощ.

Вижте повече във видеото:

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!