Светият синод на Българската православна църква отказа да участва в честванията за 1000- годишнината от основаването на Охридската архиепископия.

В студиото на „Лице в лице“ д-р Милен Врабевски, председател на фондацията „Българска памет“, и историкът и журналист Горан Благоев изказаха аргументите си в протест на това решение.

Според Врабевски той и колегите му години наред търсят мерки за сближаване, които да са базирани на европейските ценности. По думите му църквата трябва да бъде духовен водач на народа, каквато е била и функцията й преди години. Днес обаче той не вижда водачи в сегашния формат на Светия синод.

„България постоянно инвестира в сътрудничеството си с Македония, а българското духовенство се разграничава в друга посока”, коментира Врабевски.

Журналистът Горан Благоев припомни, че ноември миналата година българската църква получи покана да бъде църква-майка на македонската патриаршия. „Нашия синод тогава прие, каза, че ще бъдат създадени комисии, които да водят преговорите и да уточнят спорните моменти около двете църкви, но всъщност се стигна само до една среща между тях”, коментира Благоев.

Той разкритикува синода и за липсата на мотиви към решението БПЦ да не участва в честванията на Охридската архиепископия.

Относно спекулациите има ли чуждо влияние върху това решение и срещал ли се е бившият генерал от руското разузнаване Леонид Решетников с русенския митрополит Наум Врабевски заяви, че е подал информация до властите, че действията на Светия синод приличат именно на директна намеса отвън. Благоев допълни, че има информация и за други такива срещи.

Вижте целия разговор във видеото: