На последната среща протестиращите майки на деца с увреждания и управляващите не успяха да постигнат съгласие около Закона за личната помощ. Омбудсманът Мая Манолова заяви, че проектът трябва да обхване всички хора с увреждания и да няма разделение на групи и ощетяване на някои от тях. Различните организации, представляващи хората с увреждания, обаче се разделиха и се обвиняваха взаимно.

В студиото на „Тази сутрин“ Вера Иванова, която е майка на дете с тежки увреждания, коментира, че са в това положение именно заради националните организации, които ги представляват. Те се финансират от държавни субсидии и защитават чужди интереси, уточни Иванова.

„Когато се стигне до подобен сблъсък, вече е подмината позитивната роля на социалната политика”, обяви бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов. Той е учредител на дневен център на хора с увреждания и има сестра с тежки увреждания.

Караджов не одобрява проекта на Мая Манолова и смята, че темата се политизира.

Според Вера Иванова обаче Мая Манолова е първият човек, който е направил нещо, за да се промени закона и да бъдат извадени тези семейства от тежкото положение, в което са в момента. Тя напомни, че далеч не за всички нуждаещи се има място в дневните центрове, като този на Гроздан Караджов.

„Резилът на държавата е, че хората с увреждания умират от глад. Те искат да останем към Агенцията за социално подпомагане”, каза в заключение майката.

Вижте повече във видеото: