През юни 2016 г. Алекс има планирана операция, при която трябва да му бъде премахната киста на зъб. За спокойствие на родителите и за да не се притеснява детето лекарят – д-р Валентин Павлов, предлага да му бъде сложена пълна упойка.Той обаче не информира родителите за рисковете от операцията.

След поставяне на упойката детето умира. Само антидот е могъл да помогне, но с такъв в клиниката не са разполагали.

Вместо бърза реакция за набавяне на антидот, по думите на родителите лекарите се опитват да подобрят състоянието на момчето 35 минути. Момчето е закарано твърде късно в „Пирогов”, без жизнени функции.
Софийският градски съд постанови условна присъда 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, през които д-р Павлов не може да упражнява професията си. Със същата присъда са и съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова от клиниката.

Условната присъда е подигравка, ще обжалваме, коментира вчера пред bTV родителите на починалото момче Валери и Албена Захариев.

В подобна ситуация е била и Ирина Репуц, председател на инициативен родителски комитет и майка на пет деца. Преди няколко години завела едно от децата си в клиниката на д-р Павлов и се оказало, че детето има пет развалени зъба. От клиниката предложили да му поставят пълна упойка, за да ги оправят наведнъж – да не мъчат детето пет път. Уведомили Репуц, че касата поема всичко. След случая със смъртта на 14-годишния Алекс тя си дала сметка, че не е била информирана за рисковете от пълната упойка.

Трябва да се изгради система за логистика между болниците за бърза реакция в такива случаи, призова Ирина Репуц.

Вижте повече във видеото!