Алкохол и полуголи жени посрещнали делегатите на Европейския младежки форум. Това предизвика скандал с младежката конференция, организирана от българското европредседателство преди дни.

Част от младежите участници в събитието са останали крайно недоволни от различни организационни недоразумения, като например от безплатния алкохол и танцьорките в бара на партито след конференцията, а в същото време трябвало да платят сами самолетните си билети.

Не може организаторите хем да се хвалят с това, че в конференцията са включени маргинализирани групи, хем да ги карат сами да си платят самолетните билети, коментира в предаването "Тази сутрин" Илина Мутафчиева, председател на Националния младежки форум.

Според нея на конференцията младите хора са били просто украса – за два дни имали 30 минути за въпроси.

Мутафчиева отбеляза, че партито с безплатен алкохол и танцьорки е било част от официалната програма на събитието.

Относно билетите идеята е средствата да бъдат възстановени, за да има по-гъвкава опция за младежите – да дойдат по-рано или да си тръгнат по-късно, обяви Петър Младенов, председател на Работна група "Младеж" към Съвета на ЕС.

Партито е неформална среща, на която беше дадена възможност на младите хора да продължат комуникацията – да отпразнуват успеха от тази конференция, каза Младенов. И в Малта, и в Естония имаше подобно парти, уточни той.

На въпрос с какви средства е платено партито Младенов отговори: "не бяха карани младежите да купуват алкохол, никой не е карал хората да отидат на тази среща".

По-късно уточни, че държавата е платила за цялата конференция заедно с Европейската комисия. Не знае колко точно е струвало партито.

По-късно в участие в предаването "Тази сутрин" лидерът на БСП Корнелия Нинова определи скандала около младежката конференция като "тежък шамар за България от младите европейци".

"Това с алкохола и полуголите жени – да, ужасно е, но по-важно е това, което казва президентът на Европейския младежки форум, че това, което се е случило в София, цитирам: „разруши работата поколенията преди нас, унищожи труда на няколко генерации младежи и показа пълно пренебрежение към младите хора изобщо", каза Нинова.

Междувременно с позиция излезе младежката организация на ГЕРБ. Оттам определиха скандала като спекулация и провокация.

"Ние, младежите от най-голямата национална младежка политическа организация заявяваме, че в интерес на защитата на глобалните и регионални цели свързани с провеждането на успешни политики в интерес на младите хора на Европа и България, категорично заставаме срещу всякакъв род спекулации и провокации, целящи да уронят престижа както на страната ни, така и на европейските институции. С които партнираме успешно във всеки един процес, свързан с изпълнението на нашите цели и ангажименти като лоялни членове на ЕС. Смятаме, че това би бил опит да се омаловажи труда на България и стремежа на страната да издига младежката тема на висотата, която нейната значимост заслужава", пишат в декларация от организацията.

Вижте във видеото разговора с Илина Мутафчиева и Петър Младенов: