Ученици и майки от Силистра се обединиха, за да помогнат на семейство с трудности при отглеждането на син с увреждания.

Дончо се ражда като красиво и здраво дете.

„Беше много щастливо, много палаво дете. Обичаше много да играе, да тича, да играе футбол. Беше просто прекрасно дете“, разказва майка му Живка Цонева.

Снимка: bTV

Но когато е втори клас, взема колелото на баща си и излиза навън. Блъска го камион и месец и половина е в кома.

Животът на семейството се преобръща.

„После, когато се събуди, получи тежка епилепсия – разказва майката. – Беше забравил да гълта, беше забравил да дъвче. Всичко това впоследствие, благодарение на моите грижи и неговата воля за живот, постепенно успя да се съвземе“.

Снимка: bTV

И така 25 години. От преживения стрес около единствения си син бащата, който също се казва Дончо, губи слух, поболява се и не е в състояние да работи. Така семейството живее единствено със заплатата на майката като личен асистент и инвалидната пенсия на Дончо – някъде около 400 лв.

Снимка: bTV

„Когато той се разболее, ни трябва специалист. Много е трудно – трябва да си заплатим, за да дойде вкъщи. Невинаги можем да го закараме там в кабинет да го видят. И аз си плащам, естествено, за да го прегледат. Понеже с направление никой не иска да дойде, така да го кажа. Не искам да обидя никого, но, за съжаление, е така. В България да си инвалид е нещо кошмарно“, казва Живка.

Снимка: bTV

Освен другите грижи, най-големият проблем за семейството е, че не може да намери средства за спешно лечение на зъбите на сина им.

„Налага се да му се направят с пълна упойка зъбите, да се вадят, да се чисти зъбен камък, да се пломбира – всичко това наведнъж ще бъде. За съжаление, всичко е доста скъпо. Само двете интервенции, които ще се правят, ще е някъде от 1600 до 1800 лв.“, казва Живка.

Снимка: bTV

За да помогнат на Дончо, както и на дете, лишено от родителски грижи, което е абитуриент, а и на други семейства, ученическият парламент в Силистра и две местни неформални обединения – „Майките на Силистра“ и „Приятели на доброто“, организираха разпродажба на ръчно изготвени предмети и благотворителен концерт.

Снимка: bTV

„Смятаме, че младите трябва да бъде по-съпричастни, в повечето случаи да се включвам – все пак това е за нас, за нашето бъдеще, както и е хубаво да помагаме на околните“, казва Елеонора Пенева, председател на Ученическия парламент – Силистра.

Снимка: bTV

„Затова ние се обединихме и направихме така, че да им подадем ръка за помощ, защото досега никой не им е подавал. Те винаги са били сами… Искахме да направим така, че поне в един момент от живота им те да не бъдат сами“, добавя Християн Маринов от неформалното обединение „Приятели на доброто“.

Снимка: bTV

Част от събраните от благотворителността средства на стойност 930 лева ще получи семейството на Дончо. Парите не са достатъчни, за да му помогнат да има здрави зъби, но все пак са някакво начало.

Ако искате да помогнете на Дончо, можете да го направите на:

Титуляр: Дончо Дончев Цонев
Банка: ЦКБ
IBAN: BG80CECB97901097396700
или PayPal jivka6703@abv.bg