Единствената белодробна трансплантация на българин във Виена след 2-годишното прекъсване, е успешна. Заключението на лекарите година след операцията е, че Илияна Христова от Варна приема добре новия орган. Съдбата обаче я изправя пред ново предизвикателство.

Снимка: bTV

Карцином на дебелото черво с разсейки в черния дроб поставят Илияна и майка й пред сериозна борба за живот.

Снимка: bTV

Двете се обърнаха за помощ, защото за тях е почти непосилно да плащат за квартирата, в която живеят близо до болницата, както и за потребителската такса за лекарствата, които струват 400 евро на месец.

Цялото лечение е поето от НЗОК, поясни майката на Илияна – Галина, която също се се бори с онкологично заболяване.

Двете не могат да покриват високите разходи на живот в австрийската столица. Досега са посрещали нуждите си от събрани дарения, които свършват.

Имаме нужда от 2000 евро на месец, живеем много икономично, но сме наели апартамент близо до болницата, защото прекарваме там 3 дни в седмицата - за изследвания, прегледи, престой. Освен това не е хубаво да се возим в градския транспорт заради пандемията, споделя майката на Илияна.

Самата тя сподели, че сега лекарите я наблюдават, защото при химиотерапия може да има отхвърляне на белия дроб, затова не може да се върнат в България. 

След дълга битка за всяка глътка въздуха на 30 юли миналата година 29-годишната Илияна е трансплантирана във Виена. Успехът идва след продължителна борба в България с административни неуредици и след пациентски протести.

Сега след успешната трансплантация Илияна ходи много, за да може да се разшири капацитетът на органа, освен това диша свободно. Нова болест обаче може поставя в риск живота на момичето. 

Илияна и майка са непреклонни и вярват, че хората ще им помогнат, за да се справят и с това изпитание по пътя към сбъдване на мечтите, а именно започване на нов живот, изпълнен със здраве. 

Сметката на Илияна, на която може да помогнете:

Банка ДСК: IBAN BG58STSA93000019057800 BIC STSABGSF Илияна Владимирова Христова
PayPal: paypal.me/borbazadah
Имейл: iliqna.hristowa@gmail.com