2-годишно дете с рядко заболяване се нуждае спешно от помощ за лечение в чужбина. Само допреди три месеца Бояна е тичащо и щастливо дете. Сега животът ѝ е тотално променен.

„До месец февруари, дори до началото на март, тя беше като всички деца – растеше, учеше всичко ново, познаваше света, играеше. Но забелязахме как започва да мята леко дясното краче“, разказва Пламена Пачова, майка на Бояна.

Родителите са в шок, когато разбират, че Бояна е тежко болна.

Ако имате желание и възможност да помогнете на детето, ето данни на дарителските сметки на майката и бащата:

Банка ДСК:
IBAN BG29STSA93000020571522
BIC:BIG: STSABGSF
Титуляр: Пламена Иванова Чонкова
Paypal: PLAMENA.PACHOVA@GMAIL.COM

„Установиха, че тя е с рядко генетично заболяване, което прогресира бързо. И след периода в болниците – манипулациите, анестезиите – болестта агресира още повече. Преди ходеше, стъпваше. Сега едва успява, по-малко от два месеца след началото на всичко, да стои на краката си права, и то с помощ“, обяснява Пламена.

Детето инстинктивно търси спасение в прегръдката на баща си.

„Тя с всеки изминал ден се влошава. Тя загуби доверие почти към всички, постоянно е гушната в мен, не ме изпуска. Няма как да работя, няма как да изляза от къщи. Търси в мен някакво спасение. Стана нервна, за всяко нещо реве. На ден сигурно 7-8 часа протичат в рев“, разказва баща ѝ Иво Пачов.

Единствената надежда е заболяването да бъде стопирано с много скъпа терапия в чужбина. Бояна е запазила когнитивните си способности, но трябва да се действа светкавично.

„Лекарите в България не дават никаква надежда за лечение. Намерихме варианти, при които трансплантацията на стволови клетки да бъде вариант за стопиране на болестта и стопиране увреждането на централна нервна система. Става въпрос за живота ѝ. Заболяването ѝ е рядко. Заболяването ѝ е агресивно и за съжаление приключва с фатален край и то бърз. Тя е нашето чудо. В живота ни я чакахме 7 години. Едва две е в него. И смятам, че не можем така лесно да се откажем от това тя да е жива“, казва майката на Бояна.

„Бихме били благодарни всеки, дори и една молитва да каже в наша полза, за нас е добре дошло. Евентуално контакти с болници, с хора, които биха могли да ни помогнат - също са добре дошли. Финансовата помощ и тя, защото ние не сме достатъчно платежоспособни, а става въпрос за наистина много пари“, споделя бащата на момиченцето.

Ако имате желание и възможност да помогнете на детето, ето данни на дарителските сметки на майката и бащата:

Банка ДСК:
IBAN BG29STSA93000020571522
BIC:BIG: STSABGSF
Титуляр: Пламена Иванова Чонкова
Paypal: PLAMENA.PACHOVA@GMAIL.COM

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!