“44% са хората, които взимат заплати до 1000 лв. бруто. Тревожното е, че тези хора започват да стават все повече. Ако изчислим нетния размер или сумата, с която разполагат месечно, това е между 750 и 800 лв.”, каза в "Тази сутрин" зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова. 

Вчера от КНСБ съобщиха, че необходимият нетен месечен доход за издръжка на един работещ човек, живеещ сам, е 1351 лв.

“Нашето изследване, което се проведе в края на декември, отново показва, че издръжката на живот поскъпва и нарастват и необходимите средства за живот”, каза Иванова. 

Снимка: БГНЕС

Тя добави, че на едно тричленно семейство са му нужни 2432 лв., за да може да живее нормално.

“За една година това е ръст от 17,7%. Близо ⅔ от осигуряващите се лица по трудовоправни отношения не могат да си позволят заплата за издръжка в размер на 1741 лв. за работещ”, смята Иванова. 

“Тези цени на стоките, които наблюдаваме, са от големите търговски вериги. Най-голямо поскъпване има в цената на яйцата - 64%. За мен това е спекулация и липса на контролни механизми. В България 64% скок на цената на яйцата, а в Европа 30%”, заяви тя. 

Снимка: БГНЕС

Иванова подчерта, че 780 лв. е нарастване с 20% на минималната заплата, но на годишна база това е ръст около 12%.

“Това съвсем не покрива нарастването на цените и достигането на кумулативната инфлация от 16,9% в края на декември”, смята тя. 

По думите ѝ директивата за адекватни минимални работни заплати, приета октомври 2022 г., гласи, че МРЗ трябва да осигурява достоен начин на живот. 

Още от данните на КНСБ четете на businessnovinite.bg: