На 80-годишна възраст ни напусна актьорът Иван Налбантов. Той ще остане в паметта на поколения българи със специфичния си тембър и над 150 роли в театъра, телевизията и киното. Емблематични остават образите му в "На всеки километър", "Записки по българските въстания", "Източни пиеси" и много други. През 2019 г. големият актьор получи и "Аскеер" за цялостно творчество.

"Животът е кратък, а изкуството е вечно - и колкото пъти можеш да се докоснеш до него, печелиш. Печелиш, защото отиваш в друг свят. Той е измислен, но е много истински. Ти можеш да плачеш или да се смееш и в живота, но обикновено ти си главния герой в тази случка. А тук гледаш други съдби и все някоя от тях ти прилича", казва Иван Налбантов.

"Аз мисля, че в театъра трябва да се влиза като в храм. Трябва да се сваля шапката, трябва да е тихо и трябва да е свято мястото, на което е минал съзнателния ти живот. Нещо религиозно и мистично витае в театъра и аз съм подвластен на това усещане", казва Налбантов. 

"Аз знам, че няма да съм последен в него. Аз знам, че докато има хора, театърът винаги ще съществува - дори в домашен обем да остане - защото знам, че хората имат нужда да общуват с други хора. А по-хубаво място от театъра няма", казва той.