Все повече сигнали за въздушна тревога имаше както през деня, така и през нощта в района на Измаил и Одеса, разказват специалният екип на bTV.

Сигнали за тревога е имало в повечето райони в Украйна.

29 000 души са били евакуирани през вчерашния ден чрез хуманитарните коридори. Украинските власти съобщиха, че над 600 сгради в Харков са били унищожени от руски ракети.

Въпреки че в Измаил е относително спокойно, войната се отразява на бесарабските българи в града. Вера Георгиева е с българско сърце и украински паспорт и отказва да напусне дома си, въпреки че Русия обстрелва и Западна Украйна.

„Блитцкриг просто не им се получи. Искаха да ни нападнат от всички страни. За Украйна това е нова Велика отечествена война, но това е друг враг. Да обстрелваш детска болница и родилки и да кажеш, че там е нямало хора - това е нагло. Няма оправдание“, казва Вера, допълвайки, че цял живот няма да ѝ стигне, за да прости случващото се в момента.

Въпреки че сърцето на Вера страда заради ужасяващите новини и от фронта, като майка се грижи за екипа на bTV. Приготвя традиционен украински борш и споделя, че освен история и територия Русия иска да си присвои дори ястия от Украйна.

В кухнята на Вера до скоро се е чувал детски глас - на 5-годишните близнаци Лука и Илия. Децата и снаха ѝ напускат Киев веднага след първите бомби. Вече са в бежански център в Австрия и чакат някое непознато семейството да ги подслони в дома си.

„Написаха ми, че имат всичко необходимо. Поисках да им изпратя дрешки и храна, но снаха ми каза, че имат всичко е осигурени от австрийците“, разказва Вера.

Синът ѝ Женя не може да излезе от Украйна. Работи като доброволец на границата с Румъния и организира хуманитарни коридори.

Въпреки че войната разделя семейството, те са сплотени, но майката казва, че няма да предаде своите корени и ще остане.

„Аз оставам, защото тук не чувствам, че има опасност за моя живот. Ние сме подготвени и за бомбардировки. Нашата армия е силна! Всички са обединени, но и възмутен и настроени да стигнем до край. Докато и последният руски въоръжен войник не напусне нашата земя, няма да спрем да се бием. Искаме да живеем нормално. Руската страна преследва своите цели и амбиции от 2014 г. Това е война“, категорична е Вера.

Убедена е, че ще изгонят завоевателите от Украйна и след това ще възстановят унищожените градове.

В хола гледаме заедно новините. От екрана генералният директор на НАТО не казва категорично дали военният блок ще се намеси решително, ако Русия реши да използва химическо оръжие в Украйна. Това натъжава Вера.

„Разбирам, че пълномащабна война ще бъде нещо ужасно. Затова всички ги е страх и всички шикалкавят“, смята тя.

Вера изненада екипа и с ръчно направени български носии - ушила е и за близнаците. Направила го е, защото обича много България.

За три седмици три милиона украинци са напуснали домовете си - сред тях и най-близките на Вера. А тя остава и продължава да се моли - войната да не отнема повече човешки животи.