Срещаме ви с познат герой с изключително силен дух и воля за живот - Димитър Костов от Смолян, в чиито гърди туптеше изкуствено сърце с изтекъл „срок на годност“. 

След репортажи по bTV  и помощта на хиляди българи Димитър получи шанса за трансплантация на истинско сърце в Съединените щати. Няколко месеца по-късно той се завърна у дома.

Снимка: bTV

Средствата за трансплантацията в Сан Диего бяха отпуснати от Здравната каса, а сумата за престоя, полетите и възстановяването беше събрана от дарения.

„Като че ли през цялото време съм знаел, че ще стане и съм вярвал, че ще се направи невъзможното, за да се случи. Помощта ми е огромна. Тези над 2 млн. лева за моето лечение са дошли от българския народ и аз съм сигурен, че много хора са искали да се случи това нещо“, каза Димитър след пристигането си.

Снимка: bTV

Докато Димитър се възстановяваше от операцията в Сан Диего, подкрепата за него не спря. С помощта на приятелите му беше ремонтирано и жилището му.

През цялото време заедно с него в Съединените щати е и майка му Благородна. Сега Митко се чувства добре с новото сърце. Спомня си с усмивка за времето прекарано в болницата в Щатите.  

Снимка: bTV

В Сан Диего Митко е посрещнат от българската общност там, които през цялото време са до него.

„Те са много задружни. Борис, аз му викам Борко, си е купил народна носия за техния състав и хубаво хоро представиха с българска хореография на фестивал. Аз му викам български събор - страхотен. И най-интересното беше - всичките музиканти са с родопски корен. Българското навсякъде е силно. Просто тези хора, които са извън страната, по някакви причини в сърцето им е пак България. И там отидох и усетих една малка България. И накрая като се натъкнах и на персонала в болницата, които са българи. Дето се казва – не се чувствах откъснат от България“, обясни той.

Снимка: bTV

Сега Димитър Костов се надява, че неговият случаи ще помогне и на други нуждаещи се от трансплантация извън страната. С новото си сърце и в ремонтирания дом ще посрещне празниците.