Чисто политически ГЕРБ се представи добре в тези избори, защото остана първа политическа сила. Местните избори обаче са мажоритарен вот, по меса вотът е много различен, обясни Живко Тодоров – кмет на Стара Загора от ГЕРБ, избран още на първи тур за трети пореден мандат, в предаването „Тази сутрин”.

В нощта на изборите лидерът на ГЕРБ и премиер - Бойко Борисов, обаче каза, че ще мислят за това кметовете да имат до три мандата.

„Цялата изпълнителна комисия на ГЕРБ трябва да подкрепи това, което премиера иска – така ще се прочисти партията от елементи, които са се възгордяли прекалено много”, коментира Живко Тодоров.  За себе си той беше категоричен, че смята това да е неговият последен мандат като кмет на Стара Загора. 

„Човек не бива да се сраства с властта, смятам, че това трябва да бъде и моят последен мандат. В противен случай се получава една инерция, която в даден момент не е добра за никой. Човек трябва да бъде на даден пост дотолкова, доколкото той е полезен”, каза Живко Тодоров. 

По думите му в Бургас, Стара Загора, Враца, Велико Търново кандидатите на ГЕРБ са постигнали много добър резултат и са избрани с голямо мнозинство още на първия тур. Това показва, че хората харесват тези кметове и им гласуват доверие, обясни Живко Тодоров. Той отбеляза, че на други места е имало сериозна битка и кандидатите на ГЕРБ не са били припознати – като в Благоевград и Русе.

Считам, че тук има повече мажоритарен елемент и трябва да се огледат районите и съответните кандидати, които не са се представили добре. Това означава, че те са сгрешили нещо или в кампанията си или в управлението си, всъщност там е необходима промяна, обясни още Живко Тодоров.

Всеки на тези избори игра, за да може чисто политически по някакъв начин да се постави в пространството. ГЕРБ се наложи да играе срещу всички на втория тур, и затова смятам, че резултатът беше много добър, коментира още Живко Тодоров.

За Стара Загора кметът отбеляза, че е най-важно развитието на индустриалната зона, която да се запълни с бизнес и  да имат младите хора по-добра перспектива в града. „Продължаваме със Зоопарка, с Руския пазар, който трябва да бъде реконструиран изцяло, с ремонта на гарата и летния театър”, каза Живко Тодоров.