Жители на "Лозенец" се опитват да запазят едно от малкото останали свободни пространства в квартала им. На терена е имало кестени, които според тях са умишлено унищожени, за да може там да се построи сграда.

Сагата се заплита още. В реституираният имот в частна собственост ще се изгради 8-етажен блок. Хората не са съгласни.

Частният имот се ползва като паркинг от години. Дърветата в него изсъхват, а наемателят съобщава на собственика. Уведомява и общината.

„Моментално позвъних на собственика на този имот. Той реагира нервно. Каза, че него това го устройва“, заяви Димитър Димитров, наемател на частен паркинг.

Тогавашният кмет на района потвърждава, че унищожаването на дърветата е умишлено, но не може да каже кой е извършителят.

„При всички положения ще изискам от собственика да засади дървета, така че да може все пак да се поддържа и озеленяването на този имот“, каза Любомир Дреков, кмет на район "Лозенец".

Три години по-късно кестените вече ги няма. Не са насадени и нови. Междувременно инвеститорът задвижил процедура по строеж на 8-етажена жилищна сграда в парцела. Дреков заяви, че не разбира защо се е задвижила процедурата, след като инвеститорът е задължен да засади дърветата преди това.

Според бившия кмет на района той е спазил всичките си обещания, но не знае защо 15-те дървета ги няма.

Според хората от квартала мястото все още се води градинка и има алтернативно решение. Бившият кмет на квартала обясни, че наистина старите кестени са били отровени и опасни. Затова е трябвало да се премахнат, за да не паднат върху някого.

„Нашата молба към кмета е да се осигури възможност за реализация на тази инвестиция на друго място, а тук да се направи зелена площ, както си е било винаги“, казват хората.

„Това наистина е възможно, но това е политическо решение. Аз съм администратор. Това нещо може да се направи след разговор от кмета на района с г-жа Фандъкова и трябва да се намерят и основания за изкупуването на практика. Ще се опитаме да я мотивираме, така че да стане“, каза Николай Христов, архитект в район "Лозенец".

Крайното решение да предложи заменка на собственика има голяма Столична община. 3 милиона лева ще струва отчуждаването на имота по прогнози на бившия кмет на района Любомир Дреков.