Жителите на Костенец с демонстрация за възстановяване на обществената баня. Въпреки че мястото е избрано за една от "най-добрите европейски дестинации за здравен и балнео туризъм", хората от години пишат писма до институциите за възстановяване на изоставените обществен минерален басейн и комплекс.

Имотът тъне в разруха от години, а държавата няма средства за възстановяването му. В избраната за най-добра европейска дестинация за балнео и здравен туризъм – Костенец, общественият минерален комплекс от времето на социализма се руши.

Снимка: btvnovinite.bg

Повече от пет години е затворена банята не само в Костенец, но и на територията на цялата община.

"Около тези три извора тука в Момин проход, Костенец, са изградени нашите населени места, а сега както си казва не остана нито едно място -  ходим във вода, а стоим жадни“, казва д-р Ирина Йорданова.

Снимка: btvnovinite.bg

За последно лечебницата собственост на дружество на здравното министерство работи през 2013 г.

Дърво, а не вода има в басейна с 8 коридора в близост до банята, а  празно стои и съоръжението за скокове във вода.

Снимка: btvnovinite.bg

„Строено е със самооблагане на хората, които са били обвързвани. Правени са им запори“, разказва местна жителка за историята на банята.

А сега, за да стане отново общинска, държавата трябва да продаде банята на общината.

От МЗ излязоха с позиция: „В този смисъл е отправено предложение до местната власт в община Костенец, обективирано в няколко писма. (…) За реконструкцията на сградния му фонд и въвеждането му в експлоатация са необходими значителни финансови средства, с каквито дружеството не разполага“.

Снимка: btvnovinite.bg

„След като направят оценка на тези имоти, ще съберем обществеността и ще решим кои имоти са ни важни и нужни да закупим“, казва предс. на Общински съвет в Костенец Иван Банчев, който споделя, че е са водени разговори със здравното министерство.

„Мисля, че в един момент, когато се е заявявала общинската собственост, не е заявена, не мога да кажа какво се е случило и е факт, че се намираме в такова окаяно състояние“, казва кметът на Костенец Любка Кацарова.

Сделката не се е случила по-рано заради законови процедури. А местната власт казва, че след търсенето на инвестициите няма как "перлата на Костенец" да премине в частни ръце.

„Болно ми е, та боледувам, че не може да си дойде тука. Страдаме за миналото! За миналото всичко си разсипа!!!“, казва местният жител Георги Йоневски.